Френският актьор бяга от новия данък „богатство” в родината

Президентът Владимир Путин даде руско гражданство на Жерар Депардийо, съобщи пресслужбата на Кремъл. Държавният глава вече е подписал президентския указ, с който световноизвестният френски актьор става руснак.


Сагата с гражданството на Депардийо започна, след като властите в Париж решиха да въведат т.нар. данък „богатство” в размер на 75% за французите с доходи над 1 млн. евро. Неотдавна обаче конституционният съд на Франция блокира плановете на администрацията на президента социалист Франсоа Оланд.


След като в Париж обявиха намеренията си да удържат огромна част от доходите на богатите французи, Жерар Депардийо си купи къща в Белгия, точно на границата с Франция. Френският премиер Жан-Марк Еро нарече постъпката му „жалка”, след което актьорът обяви, че възнамерява да се откаже от френския паспорт.


Депардийо заяви, че обмисля възможността да заживее в Русия или в Черна гора. По-късно обяви, че от Москва вече са му изпратили паспорт. Тогава от Кремъл казаха, че френският актьор просто се е пошегувал.


Покана да заповяда в Руската федерация Депардийо получи от чеченския президент Рамзан Кадиров и министър-председателя Дмитрий Медведев.


Преди Нова година френският актьор и най-богатият французин Бернар Арно, също потенциален емигрант, получиха покана да станат български граждани. Отправи я председателят на Центъра за демографска политика Искрен Веселинов, който изпрати специално писмо до двамата. Иронично в него бяха изтъкнати достойнствата на България, сред които магистралите, метрото и ниските данъци.