„В Благоевград ще ги направим разногледи, във Варна сами ще си говорят”, заяви лидерът на РЗС

Лидерът на РЗС Яне Янев се закани да бие на изборите БСП в поне 10 многомандатни избирателни района.

„В Благоевград ще ги направя разногледи, във Варна ще ги направя сами да си говорят”, заяви Янев в „Здравей, България”. „В Пловдив област и във Видин, където са традиционно силни, ще се представим по-добре от тях”, допълни лидерът на РЗС.

Яне Янев не вярва на социологическите изследвания, които сочат, че разликата между ГЕРБ и БСП се стопява, а смята, че тя е поне 10%.

Според него има две алтернативи за следващото правителство - или ГЕРБ и РЗС, или БСП, ДПС и Кунева.

Във връзка с формацията на Меглена Кунева – „България на гражданите”, Яне Янев коментира, че тя губи доверието на гражданите и ще бъде на ръба за влизане в парламента след изборите тази година.

„Има каскада на падане на доверието на нейната политическа партия. Ще влезе най-много с 11 депутати, но ще остане без парламентарна група”, смята Янев.

Що се отнася до предложението му за Конституционния съд - проф. Валентина Попова, Янев заяви, че не е имало политически консултации.

„Дали ще бъде подкрепена, или не, не желая да коментирам. Не сме водили консултации с премиера или ръководството на ГЕРБ”, заяви Янев.

Според Янев изборът на главен прокурор е бил максимално прозрачен. По думите му сега пред Сотир Цацаров седи голямо предизвикателство – да въведе нов ред в прокуратурата.

 

Най-големият скандал за 2012 година обаче според Янев си остава „енергийната мафия, която е източила от републиканския бюджет повече от 2 милиарда лева”. „Част от тях са потънали в "Белене", другата част в джобовете на топ корумпирани политици”, заяви Янев, който оглавява комисията, разследваща корупционните сделки в миналото. Янев обеща, че тази година ще има резултати от проверките, но отхвърли версията да чака изборите, за да „хвърли бомба”.