Или защо милионер не би дал 4 милиона лева, за да живее в България...

Френският актьор Жерар Депардийо вече официално е руски гражданин. Той получи паспорта си лично от президента Владимир Путин, както и предложение за министерски пост в руската федерация Мордовия. Да му е честито!

Кинозвездата бе посрещната в мордовската столица Саранск с тържествена церемония и бе приятно изненадан от местната власт с предложение да заеме министерски пост, разбира се, като министър на културата. И защо не? Та той има големи заслуги в киноиндустрията! Само че, за да се радва на новото си гражданство, той трябва да живее в Мордовия шест месеца в годината. Ако откаже, няма да може да се възползва от ниския плосък данък от 13%. Е, няма как, сега Депардийо ще трябва да си купи къща в Русия и да се радва на милионите си. Както се казва, и богатството иска своите жертви.

Но Франция реагира доста остро на желанието му за смяна на гражданството. В ефира на обществената телевизия Франс 2 френският премиер Жан-Марк Еро нарече "жалко" и "достойно за презрение" решението на Депардийо да се изсели от Франция. Актьорът отвърна на удара подобаващо. „Кой сте Вие, че да ме съдите, господин Еро? Ние с Вас повече нямаме обща родина. Аз съм истински европеец и гражданин на света, както ме учеше моят баща”, написа Депардийо в открито писмо, публикувано в "Журнал дьо Диманш".

Депардийо се обиди на управляващите заради въвеждането на 75-процентен данък върху годишните доходи от над 1 милион евро. Е как да не е благодарен на руснаците Жерар!? Не само, че ще е благодарен, ами и министерският пост ще му се услади, ако реши да го приеме, разбира се. Че то разликата между 13 и 75% данък си е направо фрапираща! Добре, че в България плоският данък е 10 на сто, иначе и богатите българи ще решат да станат руснаци.

Оказва се обаче, че не само руснаците искат на територията им да се заселват богаташи. Наскоро Испания обяви намерението си автоматично да дава право на постоянно пребиваване на чужденци, при положение, че закупят апартамент или къща на стойност по-голяма от 160 000 евро. Падането на цените на жилищата в Испания привлече чужденците, които искат да си купят вила в топлата страна. Та кой би отказал на подобно предложение – плаж, фиеста и сиеста!

Според публикация в abc.es интерес към испанските жилища проявяват основно руснаци и китайци, въпреки че броят на официално пребиваващите емигранти от Китай и Русия едва достига 4,1% от всички чужденци в страната.

Въпреки това цена от 160 000 евро е доста солена дори за обикновените испанци, които могат да си намерят по-евтини апартаменти, дори в столицата Мадрид. Фактът, че правителството по този начин подканя чужденците да купуват къщи в испанските провинции обаче разбуни духовете и хиляди испанци се обявиха против тези мерки в социалните мрежи. Те се обявиха против раздаването на земите им на чужденци. Но какво сочи статистиката - руснаците се придобили 1645 жилища на испанска територия с туристическа цел само за 2011 г. По данни на abc.es руските граждани с испанска резиденция в началото на 2012 г. наброяват над 57 000.

Но истината е, че и в останалата част на Европа съществуват подобни примамливи оферти. За сравнение, в Португалия емигрантите могат да вземат право на постоянно пребиваване при покупка на жилище на стойност над 500 000 евро. В Ирландия също има такова изискване като минималната инвестиция трябва да бъде не по-малка от половин милион евро, а молбите за жителство се контролират строго. Какво пък толкова е половин милион за европейските богаташи с дебели банкови сметки. Това за тях е като да си построят писта за „Формула 1” за собствено удоволствие. Но както и да е.

Въпросът е колко ли струва българското гражданство? „В Съединените щати гражданството струва 1 милион долара. Но в европейските страни – Испания, Германия, Унгария, Великобритания и други средно е около 250 000 евро. При нас беше предложена сумата 200 000 евро, но не знам къде по пътя, някъде в комисиите, стана 4 млн. лева, което е най-високата цена в света”, заяви за „Здравей, България” Божидар Димитров.

И как тогава Депардийо да пожелае да живее у нас? За тази цена трябва да намалим плоския данък на 5% и да му предложим премиерски пост...

Автор: Анелия Тодорова