Стефан Стефанов е осъден на 16, 8 години затвор, след като държа шестима заложници в банка в Сливен

Апелативната прокуратура в Бургас поиска да бъде отменена присъдата на похитителя Стефан Стефанов, който държа като заложници шестима банкови служители и простреля охранител при опит за обир на банков клон в Сливен.

Обвинението иска да се отмени присъдата, дадена от Сливенския окръжен съд, а процесът да започне отначало заради сериозни нарушения.

Делото се гледа отново на втора инстанция, след като бе върнато от Върховния касационен съд заради груби процесуални грешки.

Един от пропуските според държавното обвинение е че, процесът е бил гледан от Окръжния съд в Сливен по съкратената процедура без да има пълни самопризнания от страна на Стефанов, което попречило за събирането на достатъчно доказателства за мотивите на престъплението.

Служебният защитник на Стефанов настоя да се запази решението на Апелативния съд в Бургас, който даде на Стефан Стефанов 16 години и 8 месеца затвор. Пред съда той заяви, че е влязъл в банката не за да убива, а с цел грабеж.

Заложническата криза в банковия клон в Сливен се разигра на 23 март 2011 година. Последната служителка, задържана като заложник от Стефанов, беше пусната 18 часа след нахлуването му в банковия клон.