Той подчерта, че доходите в някои сектори ще бъдат увеличени

„Мога да гарантирам, че след изборите няма да остане дупка в бюджета. Готвим се да управляваме и втори, и трети мандат”, каза в предаването „Здравей, България” финансовият министър Симеон Дянков.

 

„Завършихме 2012 година по-добре, отколкото бяха прогнозите. Оттук излиза възможността през тази година доходите в определени сектори да се увеличат. Кои ще са тези сектори ще стане ясно през февруари – март”, допълни той.

 

Повече пари за майките обаче няма да има, категоричен беше министърът. „Ще се строят детски градини”, каза Дянков.

 

На въпрос ще се увеличат ли доходите на полицаите, кавото предложение имаше, за да се намали корупцията, финансист № 1 отговори, че те са достатъчно високи и не смята, че трябва да има увеличение.

 

От думите на министъра обаче стана ясно, че ще има увеличение на заплатите на лекарите, в армията и в културата. „До края на месеца всички увеличавания на доходите трябва да са ясни”, съобщи той.

 

Финансовият министър се похвали, че за миналата година НАП са събрали със 101% повече, а Агенция „Митници” – 103% повече. „Това по-добро изпълнение е защото месец декември е доста силен, предвид това, че през този месец има доста празници и хората пазаруват много”, обясни Дянков. И двете институции си презипълнили бюджета си с около 200 млн. лв.

 

На въпрос как се отрази забраната за пушене на закрито на бюджета, той отговори, че от акцизи и от ДДС не са загубили нищо. „Може би защото през ноември и декември времето беше по-меко и хората пушеха навън. Но върху бюджета тази забрана не се е отразила”, обясни той.

 

По думите на финансист № 1 двете най-важни теми са финансовото здраве на страната и безработицата. Според него един от начините да се справим с безработицата е с помощта на  програми за трайно безработните.

 

За АЕЦ „Белене” и референдума

 

„Има много по-смислени неща, за които могат да се използват тези 14 млн. лв. за референдума”, категоричен беше той. По думите му тези пари няма да са толкова. Те ще са около 5-6 млн. лв. повече, или около 20 млн. лв., тъй като има и допълнителни разходи.

 

Дянков изрази съжаление, че първият референдум у нас по време на демокрацията е по такъв безсмислен за обществото въпрос. Според него дори референдумът за пушенето на закрито е по-смислена тема.

 

За ВМЗ-Сопот

 

Финансовият министър сподели, че спасението за ВЗМ–Сопот е по-добра финансова дисциплина. „Няма защо държавата да е в много от секторите, в които е била по време на социализма. И ВМЗ-Сопот е един пример за това. Трябва бърза приватизация, а не да се разчита да дойде държавата и да помогне”, категоричен беше той.

 

За здравеопазването

 

На въпрос има ли как част от тези 750 млн. лв. да идат в здравеопазването министърът отговори, че има такава възможност, но трябва да се каже и какви ще са резултатите.

 

Какво каза още финансист № 1 гледайте във видеото.