Това мнение изрази в „Здравей, България” Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването

„Комисия решава на кой тежкоболен пациент да се помогне. Те издават експертно мнение и казват на кой пациент може да се прилагат само палиативни грижи”, каза Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. „Оттам нататък започват проблемите”, допълни той по повод репортаж на „Здравей, България” как три болници отказаха лечение на 29-годишна жена.

 

Според него това, че никой не желае да приеме тези болни и да им направи кръвопреливане, е много показателно за безхаберието на държавата към този тип болни и нежеланието да се уреди въпросът.

 

„Нито един лекар не приема леко загубата на пациент”, каза д-р Николай Йорданов, председател на работна група за изработване на стандарт по палиативни грижи към здравното министерство. В онкологията обаче е изключително ясно кога трябва да престанеш да лекуваш даден човек и кога трябва да го оставиш на палиативни грижи. „Тези грижи имат за цел да осигурят максимално добро качество на живот на тези хора”, допълни още д-р Йорданов.

 

По думите му нещото, което в момента продава, е химиотерапията, тъй като не се говори за смърт, а за удължаване на живота.

 

Според Кацаров, въпреки че Здравната каса е предвидила клинична пътека за палиативни грижи, това е отбиване на номера. „Това е клинична пътека за 20 дни, а какво става на 21 ден?”, попита той. Тя е неатрактивна за болниците, защото в нея са разписани куп изисквания и процедури. „А може би умишлено е направена по този начин”, усъмни се Кацаров.

 

На въпрос към кого да се обърнат хора с подобни проблеми двамата специалисти бяха единодушни, че леглата не достигат.

 

Какво казаха още експертите гледайте във видеото.