Главният архитект на София Петър Диков е категоричен, че решението ще бъде взето столичани

До края на седмицата Столична община ще събира мнения за това какво да е бъдещето на паметника „1300 години България” пред Националния дворец на културата. Днес вече над 1000 души са дали предложения в интернет. Форумът на направление Архитектура и  градоустройство прелива от разнопосочни коментари.

Главният архитект на София Петър Диков е категоричен, че решението ще го вземат столичани. Тепърва предстои броене на отзивите, но на този етап голяма част били на мястото на паметника да няма нищо.

Като архитект не съм привърженик на разрушаването. Аз съм привърженик на запазването на нещата като белег на времето, в което са били изградени, но повтарям, това е личното ми мнение. Аз съм един от многото граждани на София, които имат мнение по въпроса”, заяви Петър Диков.

Не само на сайта на общината, но и на страницата на сдружение "Трансформатори" има десетки проекти - например за превръщането на паметника в зелен хълм, зоологическа градина, в гигантска катерица, стена за катерене, скейт парк, пулт за джазови партита, да бъде обвит в стъкло или в неонови светлини. При всички случаи главният архитект обещава обществена дискусия по въпроса.

Докато решаваме за паметника, от другата му страна продължава преобразяването на булевард "Витоша".  Първата готова отсечка беше от фирмите, които правеха метрото, и отнесе много критики.

Отсечката обаче още е в гаранция и всички проблеми ще бъдат отстранени, обещават от общината.

Повече подробности ще намерите във видеото.

Репортер: Рада Богданова