Зам.-министър Боянова е проверявана за нарушения от инспектората към МС

След така наречения Дюнигейт избухна нов скандал в земеделското министерство. Оказа се, че заместник- министър Светлана Боянова е проверявана за нарушения от инспектората към Министерския съвет.

Този път скандалът започва от сигнал срещу Боянова. Той е подаден от Маргарита Астраджиева, която е бивш зам.-председател на Комисията за оценка на местното развитие.  Тази комисия решава кои стратегии на местни бизнесмени да препоръча за европейско финансиране.

Според Астраджиева когато комисията е била почти готова с оценките, Светлана Боянова извикала на разговор председателя.

Няколко дни по-късно съставът на комисията е сменен, а позицията на Астраджиева е закрита.

„Тя не поиска от нас директно да променим оценките. Нито мен, нито председателя е викала, за да оказва натиск. Такова нещо не е имало. Но при една комисия, която е завършила работата си и излиза с окончателен протокол, беше назначена нова комисия, която започна оценката отначало”, обясни Маргарита Астраджиева.

Пред Нова ТВ Боянова заяви, че няма какво да крие и обясни, че проверка срещу нея е имало не само от инспектората, но и от комисията за конфликт на интереси. По думите й проверките са показали, че няма конфликт на интереси.

Боянова обясни, че  комисията е сменена, тъй като не е представила достатъчно мотиви защо една стратегия трябва да бъде одобрена, а друга да отпадне от надпреварата за финансиране. А и срещу тогавашния й председател е имало дисциплинарно производство, защото забавяла процеса.
 
Според Астраджиева обаче е странно, че новоназначената комисия солидно завишила оценките на някои от участниците. Това според нея е била целта на смяната.

Според източници на Нова ТВ сред тези, които са получили бонус в оценката, е и стратегията „Етрополски Балкан”, която е свързана с депутата Емил Димитров.

Неофициално се твърди, че Боянова била заплашена да се прости с поста си, ако тази стратегия не получи финансиране, а ниската оценка на предходната комисия означавала точно това.

Това не е първият скандал, в който е забъркано името на Боянова. Преди година и половина тя беше обвинена, че неправомерно е променила статута на 300 декара земеделска земя за построяването на фотоволтаици.

Името й се свърза и със скандала със застроените дюни от последните дни.