Пари за друго Йордан Петров от Добрич няма

Младата ни надежда в леката атлетика Йордан Петров, представил България в световното по полумаратон жъне спортни успехи, като се изхранва с по една баничка на ден. Пари за друго младежът от Добрич няма. Единствената опора в трудния му път е неговият треньор Никола Янков, който често заделя от заплатата си, за да покрие спешните нужди на момчето.

 

Данчо всеки ден тича по 15-километрово трасе. Следва тренировка в зала. Спортната си кариера Йордан Петров започва преди две години, след като специалисти съзрели заложбата му и били категорични, че трябва да я  развива. Животът извън пистата на този талант обаче е повече от покъртителен. Къщата на Данчо е пред разпадане. Той споделя една стая с 16-годишния си брат и пастрока си. Майка му починала преди години.

 

„Брат ми взима на майка 105 лв. пенсията и 35 лв. детски. За 50 лв. взимаме си дърва,за храна. Няма как, борим се, трябва да се борим, няма да се откажем. Няма значение, че сме в мизерия. Не се срамувам вече, преди се срамувах, но няма за какво да се срамувам”, обяснява Йордан и разказва как живее с по една банична на ден и нещата, които яде в спортното училище.

 

На видно място в порутената къща обаче са медалите и купите на Дончо и брат му Злати, който върви по неговите стъпки. За Данчо най-скъпият медал, който е печелил, е от софийския маратон на 42 км.

 

Какво разказва Никола Янков, треньорът по лека атлетика на Данчо, гледайте във видеото.


Репортер: Мария Добрева