Парното поевтинява повече от 7% от началото на новата година

Отоплението през декември е излязло с 21% по-скъпо на софиянци спрямо същия период на 2011 г., съобщиха от „Топлофикация София”.


Обичайният заподозрян беше посочен отново сред главните причини за по-високите сметки – необичайно ниските температури. Средната температура през миналия месец е била минус 0,8°C, което го прави най-студеният декември за последните 10 години.  


Натиск в посока нагоре са оказали също почивните дни около коледните и новогодишните празници и по-скъпата с 12% топлинна енергия за 2012-а.


В последния месец на миналата година жителите на столицата са потребили с 8% повече от същия период на предходната, показват данните на Изчислителния център на топлофикационното дружество в София.


63% от абонатите ще получат декемврийски сметки до 150 лв. Задълженията могат да се плащат от понеделник.


От началото на 2013 г. цената на топлинната енергия в София вече е със 7,17% по-ниска спрямо тази за декември 2012 г. Корекцията ще се усети в януарските сметки, които ще се плащат през февруари.


Така при месечна сметка от 150 лева през декември, за същото потребление през януари столично домакинство ще плаща с десетина лева по-малко.