Необходима е опростена процедура за принудителна терапия, смята експерт

След трагедията, която сполетя петчленно семейство в столицата, българското общество се запита необходима ли е реформа в психично-здравната помощ. Съседи и полицаи откриха труповете в апартамент в столичния квартал „Гоце Делчев”.

Първоначално подозренията паднаха върху по-големия син Владимир, за който се знае, че имал психични отклонения. 27-годишният мъж е бил с умствена изостаналост и е лекуван в психиатрична клиника. Предполага се, че е имал и съпътстваща шизофрения. Тялото му обаче е намерено в леглото с множество прободни рани от нож.

Така работната версия на полицията се насочва към бащата в семейството – 57-годишен военен. Според следователите той се е прострелял със законно притежавания от него пистолет. Разследването по случая продължава.

Псичихно болните прекарват по-голямата част от времето със семействата си, въпреки че това не е най-правилната стратегия нито за болния, нито за близките на един човек с психични проблеми, коментира проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия към Александровска болница.

В последните дни се чуха мнения на експерти, според които липсата на реформа в психиатрията е довела до този и други тежки инциденти.  

Необходимостта от реформа е безспорна, отбеляза в „Здравей,България” националният консултант по психиатрия на Министерството на здравеопазването и Здравната каса. Случващото се е още едно доказателство за необходимостта от спешни мерки в законодателната дейност, така и по отношение на работата с болните с психични заболявания.

Проф. Миланова даде пример с процедурата за настаняване на такива пациенти в съответните психиатрични заведения. „Една дълга процедура, която изисква не само много време, а и търпения. Тя се отразява и на отношенията между болния и близките му,” посочи експертът, според който процедурата за принудително лечение трябва да е много по-опростена и по-улеснена.

Цялото интервю с проф. Вихра Миланова гледайте във видеото.