Цената на енергията се определя от най-скъпия производител, който засега е ВИЕ

„Площадката на "Белене" беше анализирана през 80-те години и беше избрана като площадка с приемлива сеизмичност. През 90-те, когато аз бях председател на Комитета за атомна енергия, Международната агенция за атомна енергия направи още един анализ на цялата сеизмична активност на площадката на "Белене" с международни експерти. Сега, когато се рестартира проектът, още веднъж беше анализирана. Площадката на "Белене" е приемлива за строителство на атомна централа. Централата, която ще бъде построена на това място, е защитена в случай на земетресение”.


Това заяви в студиото на „Здравей, България” проф. Янко Янев – бивш председател на Агенцията за ядрено регулиране, директор на Института за управление на ядрените знания и съветник към Международната агенция за атомна енергия.


„Като експерт мога да кажа, че във всички случаи цената на енергията в една енергийна система се определя от най-скъпия производител, а това засега са възобновяемите източници на енергия. Така че те ще определят каква ще бъде цената на енергията в системата”, допълни проф. Янев.


По думите му сега страната ни няма ясна стратегия какво ще прави по-нататък с атомната си енергетика. „Една атомна програма трябва да бъде устойчива. Не може днес да я започнеш, утре да я отрежеш. Това е гаранция и рецепта за катастрофа”, категоричен бе проф. Янко Янев.