Протестите в предприятието продължават и днес

До полунощ продължиха преговорите между синдикатите и ръководството на ВМЗ-Сопот за това колко души трябва да бъдат съкратени, така че заводът да можа да продължи да работи нормално. Според синдикатите това трябва да бъдат не повече от 500 души, но според ръководството и Министерството на икономиката, което е принципал, трябва да бъдат освободени 900 души.

 

Синдикатите се опитваха много борбено да отстояват цифрата 500 и да се борят за всяко работно място, защото зад всеки работник стой съдбата на цяло семейство. Сопот и съседната община Карлово се изхранват именно от този завод.

 

Тази сутрин работниците от ВМЗ-Сопот отидоха в предприятието, но не за да работят, а за да се включат в 17-ия ден на стачката.

 

Това, което е ясно, е, че вече втори ден предприятието няма оздравителна програма. Такава трябваше да бъде стъставена още в сряда, но ръководството не успя да изготви финансовия анализ и разчетите на договорите, по които се работи в момента в предприятието.
Дълговете на ВМЗ-Сопот са на стойност 170 млн. лв. като 2,6 млн. лв. са задълженията за заплати към работниците.

 

280 семейства от завода бедстват. Те са без ток, а други 300 са крайно нуждаещи се и общината ще се опита да им осигури поне по един топъл обяд.

 

„Към този момент няма крайно решение, тъй като късно снощи ни предоставиха информация за реалното икономическо състояние на предприятието”, каза за "Здравей, България" Иванка Иванова, председател на КНСБ във ВМЗ-Сопот. Тя съобщи, че в тази информация няма разчети как ще се намалят разходите на предприятието, ако бъдат съкратени 900 служители. „Тези дни започват сериозни преговори”, допълни Иванова и съобщи, че не може да каже кога оздравителната програма ще е факт.

 

Как живеят хората в Сопот, как се справят работниците - гледайте във видеото.