Това показва национално представително проучване, направено през 2010 г.

„Едва 0,9% от родителите не са съгласни децата им да ходят на детска градина, независимо дали на 4 или 5-годишна възраст. Точно тези родители трябва да отидат в най-близката градина и да запишат детето си, за да не бъдат глобени”.


Това заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-министърът на образованието Милена Дамянова по повод въвеждането на задължителната предучилищна подготовка на 4-годишните. В сряда законопроектът влезе в пленарната зала на Народното събрание, за да се гледа на второ четене от народните представители.


„Не става въпрос за училище. Става въпрос за детска градина – там, където са в момента 80% от 4-годишните деца. Те ще останат там, просто техните родители и семейства ще бъдат подпомогнати с финансови средства, които се дават от страна на държавата. Още през 2010 г. направихме едно национално представително социологическо проучване, според което близо 80 на сто от анкетираните родители считаха, че детската градина трябва да се започне от 3-годишна възраст. Това е съвсем нормално. Голям процент от българите са работещи хора, които имат нужда да бъдат подпомогнати от страна на държавата, като им се осигурят места в детските градини”, допълни още Дамянова.


Целия разговор гледайте във видеото.