Единствено тяхната заетост и осмисляне на свободното им време помага за преодоляване на кризите

След трагедията с петорното убийство в София въпросът за здравето на хората с психични проблеми е сред най-актуалните. 20% от тези хора дори не стигат до специалист и лечение. В Русе Центърът за психично здраве е един от малкото в страната, които от години помага на хора с психични проблеми чрез трудова терапия.

 

Увеличават се самоубийствата и трагедиите с участието на психично болни хора. Единствено тяхната заетост и осмисляне на свободното им време помага за преодоляване на кризите, категорични са психиатри. В Русе десетки психично болни намират смисъл единствено в работата.

 

„Аз се разболях 1992 година и докторката ме насочи към трудовата терапия, за да може да се успокоявам, да не мисля за ежедневието. Да не се затварям вкъщи, между хората е по-хубаво, когато идвам тук да съм ангажирана все пак”, сподели Румяна, която е пациент.

 

„За такива хора държавата трябва да прави трудотерапии, а не да ги хвърляме на вълците и те да се влошават. Добрата дума страшно много помага, ние много разговаряме. Аз им чета мисли на някои велики поети, разнищваме и новини”, каза Денка Стилиянова, която е  трудотерапевт.

 

Някои наричат това социална услуга, други - спасение.

 

„Затвярах се в себе си, не исках с никого да се виждам, беше ме страх, когато изляза навън, да гледам хората, мислех, че ще ме убият”, казва още Румяна.

 

Предметите, излезли от ръцете на тези психично болни хора, са изработени с много любов и търпение. Продават се изключително евтино, но сами по себе си нямат цена, защото са допринесли за  подобряване на душевното състояние на тези хора.

 

„Оказва се, че психиатричните пациенти, които имат цел си вземат лекарствата не по модела „вземам медикамента, защото съм болен”, а по модела „допинг”. Както спортистът взема вещество, за да има по-добри резултати. Тогава хората са много по-склонни да си приемат лекарствата, когато имат работа, която искат да запазят”, казва д-р Пламен Панайотов, началник отделение Дневен стационар.

 

На 100 хиляди българи се падат близо 2060 сънародници с психически и поведенчески разстройства.

 

„Част от проблема на психиатрията е, че тя е в едно насипно състояние. От една страна болниците са директно на подчинение на централната власт, центровете за психично здраве са към Общините, а към Касата – най-абсурдното нещо за мен е амбулаторната психиатрия. А социалните услуги пък, към които спадат много от нещата, които видяхте, те се управляват от социалното министерство, което е съвсем друго място”, сподели още д-р Панайотов.

 

Репортер: Олга Василева