Според Тома Белев обаче планината е претоварена

„Искаме да се спазват законите”. Това каза в студиото на „Здравей, България” Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете. „Ние предлагаме гражданите да знаят какви са общите устройствени планове и да могат да се намесват, когато е необходимо. Но има силен отпор от инвеститорите това право да не се върне на гражданите”, каза още се той.

 

Според Румен Драганов от Института за оценки и анализ в туризма в момента бизнесът губи от тези скандали, защото сега той не е сигурен, че ще можа да реализира своите бизнес намерения.

 

„Решението на ВАС е доказателство, че нашите искания са правилни”, каза Георги Икономов, кмет на Банско. Той допълни, че нищо не е скрито, просто някои обекти не попадат в полезрението на екозащитниците, а други се гледат под лупа. Той попита защо се правят протести в София и други големи градове срещу строителството на втори лифт в Банско, а тези хора не отидат при тях, за да видят каква е действителността и гората не е изсечена.

 

„В Банско съм прекарал около две години от живота си”, каза Белев по повод обвиненията на банскалии. „Протестираме пред Народното събрание, където се коват законите”, отговори той.

 

Според Драганов решението на ВАС казва, че лифтовете са екологично чист транспорт. „Трябва да направим така, че повече туристи да имат достъп до планината. Необходими са ни над 60 лифта, не само в планините, но и по Черноморието. Използването на планината е здраве и дълголетие”, допълни Драганов.

 

Белев обаче смята, че планината е претоварена, а строителството трябва да е законно. Той допълни, че продължават с протестните действия.

 

Какво още казаха Тома Белев и Румен Драганов гледайте във видеото.