Чувството на безнаказаност също допринася за ръст на престъпленията, смятат експерти

„Причините децата да извършват престъпления са различни – можем да ги търсим както в обществото, така и в семейството, и в училището”. Това каза в студиото на „Здравей, България” инспектор Десислава Ивановска от Детска педагогическа стая по повод обира на златарски магазин, извършен от младежи между 14 и 16 годишна  възраст.

 

„Семейството и средата определят начина, по който се формира детското поведение”, коментира Мариана Банчева, психолог, координатор „Детски политики – образование и здраве“ в Национална мрежа за децата.

 

Според нея, когато една държава и едно общество е изправено пред социална и икономическа криза, най-уязвими са децата. Тогава се засилва битовата и детската престъпност. „Институциите и ние като общество явно не успяваме да се справим с това да влезем в ролята си на буфери срещу това, което се изсипва на главите на децата”, коментира Банчева.

 

На въпрос как се планира един такъв обир и колко време са се подготвяли за него, инспектор Ивановска каза, че има случай, когато децата планират да извършат престъпление, а понякога го правят инстинктивно.

 

Сред подрастващите има чувство на безнаказаност, което също допринася за ръст на тези престъпления. „Те не знаят, че могат да бъдат задържани и съдени за това, че са извършили престъпление”, каза Ивановска.

 

Какви наказания може да понесат малолетните престъпници гледайте във видеото.