От МВР смятат, че нападателят на Ахмед Доган най-вероятно е искал да направи политически преврат

В дома на нападателя на лидера на ДПС Ахмед Доган – Октай Енимехмевод бе намерено предсмъртно писмо. В него Октай се извинява на майка си, че не може да завърши висшето си образование. Това обяви директорът на Института по психология в МВР Неделчо Стойчев и допълни, че момчето е смятало, че може и да загине.

 

По думите му Енимехмедов най-вероятно е искал „да направи политически преврат и да покаже на Ахмед Доган, че нещата трябва да се променят, но не е искал да го убие”.

 

"Една от целите на Октай е била да стане публично известен. Искал е да получи 5 минути слава. Описва се като честен патриотично настроен, с висок морал, като човек който прави тези неща за доброто на държавата. Той е над средното ниво на интелигентност и това, което прави е добре обмислено. Схемата, която си е изградил е убедителна и има вътрешна логика. Той е честолюбив с лесно ранимо его и е склонен агресивно да го отстоява", обясни още Стойчев.

 

Пред психолозите на МВР Октай разказал, че се възхищава от Доган и го смята за ерудиран човек.

 

В квартирата на Енимехмедов, разследващите са намерили българското и европейското знаме. Оказва се,че младежът проявява интерес към службите и начините, по които те функционират. Октай разказал, че закупил пистолета със собствените си документи за самоличност.


На Октай Енимехмедов ще бъдат повдигнат обвинения за хулиганство с особен цинизъм и дързост и за закана за убийство. Максималната присъда, която може да получи 25-годишния младеж е 6 години затвор. Това обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Според експертизите от изстрел на разстояние между 15 и 20 сантиметра от жертвата, можело да се стигне до повърхностни наранявания и дори при различни по тежест увреждания на очите или ухото от страната на изстрела.

 

Зам.-главният прокурор коментира, че пълнителят е бил технически неизправен, въпреки че оръжието е било годно да произвежда изстрели. По смисъла на закона това се явява негоден предмет за извършване на убийство, коментира Борислав Сарафов.

 

В момента се преглеждат всички записи от 8-мата национална конференция на ДПС. След като се направи анализ по случая, ще стане ясно дали служителите на НСО са действали адекватно на създалата се ситуация. Това обясни министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.


Според него не е коректно на този етап МВР да коментира действията на Националната служба по отбрана. Цветанов обясни, че външният периметър на НДК по време на конференцията е била отговорност на СДВР, а вътрешната организация по пропусквателния режим - на НСО. Впоследствие обаче се оказало, че ДПС е поверила охраната в залата на частна охранителна фирма.
 

По рано днес от НДК обясниха, че договорът им с ДПС се отнася само за отдаването на залата под наем и съответното техническо обезпечаване. Пропускателният режим и охраната на събитието обаче не са предмет на договарянето, категорична е управата на Националния дворец на културата.