Според зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки оскверняването на паметниците е мода

"Тук става дума за някакво поръчково действие, колкото и смело да звучи това като предположение. Когато човек поругава български символи, това означава, че той е в състояние да поругае абсолютно всичко, свързано с българщината. Той самият не се чувства като наследник на Ботев, Левски и Караджата”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” психолингвистът и експерт по образование Стела Богомилова.


Думите й са по повод поведението на 22-годишния деветокласник, който се снима с неприлични жестове пред лика на Васил Левски в шуменско училище. Оказа се, че Петър Петров е напуснал доброволно и е подписал писмените си извинения.


На въпрос дали това е мода, или поръчка срещу пари, както твърди Стела Богомилова, зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки отговори: „По-скоро един огромен цигански въпрос в българската държава. Имаме милион и 300 хиляди човека в България, голяма част от които не се вписват в обществото, не се образоват, за тях трудът и образованието не са ценност, за тях българската история, традиция и произход не са техни. Те не желаят да се съобразяват с обществение модел, който е наложен и го демонстрират открито. Разбира се, че става вапрос за мода, защото видяха, че могат да стават известни по този начин. Това означава, че няма интеграция”, допълни Джамбазки.


„Законите трябва да са за всички и ако институцията идва да помогне, когато семейството е безсилно, съм съгласна, но според мен, при всички случаи в семейството се коренят онези условия, който трябва да бъдат приложени към децата”, категорична бе Стела Богомилова.


В същото време учениците от шуменското училище „Васил Левски” не крият обидата си от постъпката на Петър. Те масово се заканват със саморазправа с момчето, осквернило паметта на техния патрон. Петър не е стъпвал в училището от петък, когато скандалната снимка във Фейсбук разбудила остро недоволството срещу него.


Ето и предисторията - Петър учи във вечерната форма на обучение от тази учебна година. Той е в девети клас, като преди това е прекъснал образованието си за период от пет години. Снимката пред барелефа на Апостола в централното фоайе направил вечерта.


„Очевидно трябва да си направим няколко много важни извода. Първо, че шеги с определени неща не се правят, колкото и мотивите да са безобидни, такива неща обиждат обществото и всеки трябва да си понесе последиците”, заяви пред камерата на Нова Юлия Христова, директор на СОУ „Васил Левски”.


От училището са сезирали Районната прокуратура в града за случая, която да изкаже компетентното си мнение.


Повече по темата гледайте във видеото.