В семействата се настаняват с предимство деца, останали без родителска грижа, както и такива от домовете

Огромен интерес към приемните грижи отчитат социалните служби в страната. Само за миналата година броят на приемните семейства се е увеличил в пъти. От 13 двойки в Хасково през 2011-а, през 2012-а броят им се е увеличил на 50. В семействата се настаняват с предимство деца, останали без родителска грижа, както и такива от домовете.

 

Семейство Проданови от град Меричлери вече близо месец изпитва какво е да си приемен родител. При тях са настанени две от децата на семейството от село Константиново, чието бебе почина от глад преди два месеца. Макар и трудно децата свикват с новия си дом. Дори на срещата с истинските си родители, едва ги разпознали.

 

Пътят на семейство Проданови към приемната грижа започнал случайно миналата година. Те имат три собствени деца, но решили, че могат да се грижат и за други.

 

„Първо попитах малкия иска ли братче или сестриче. И неговата реакция първо беше – братче, но после решихме сестричка, понеже имаме две момченца”, разказа приемната майка Кера Проданова.

 

„Това трябва да дойде отвътре, от сърцето на човека. Мога да посъветвам други семейства, ако наистина желаят да направят тази услуга, услуга на обществото и на децата, най-вече да не се отказват”, каза бащата Емил Проданов.

 

Засега Кера и Емил са доброволни приемни родители, но се замислят да станат професионални, т.е. да получават заплата, за да могат още по-добре да се грижат за децата. Тя работи по социална програма, а той е безработен. Издържат се от домашното стопанство.

 

Въпреки притесненията собствените им деца приемат добре двете нови в семейството.

 

Най-трудно на приемното семейство ще бъде да се раздели с децата, които отглежда. Те обаче са подготвени за този момент.

 

Цялата история гледайте във видеото.