Според Мария Капон това обаче е повече от розовите обещания, които даваха т. нар. пирамиди

„Идеята на проекта „Белене” е, че той ще си получи кредитирането, след което ще си върне парите - в най-лошия сценарий за 14 години. Тъй като животът на реактора е 60, той работи 46 години на печалба”, категорично заяви за „Здравей, България” Петър Курумбашев от Инициативен комитет за референдума “Стефан Воденичаров”.

Не така обаче вижда нещата Мария Капон от Инициативен комитет за референдума “Мария Капон”.

Много благодаря за това, че БСП три дни преди изборите са разбрали как се смята, когато вземеш един кредит”, коментира Мария Капон и допълни, че когато бъде поискан кредит от банка, оттам първо искат да видят какви са доходите и каква е гаранцията, че кредитът ще бъде изплатен.  

На борсата на Уолстрийт са много впечатлени от г-н Овчаров, който от инвестиции от 6 милиарда евро, очаква печалба от 200 милиарда евро. Това е повече от розовите обещания, които даваха т.нар.пирамиди през годините. Първо си мислех, че това е някаква научна фантастика, сега си мисля, че е някакво чудо”, категорична е Капон.

Според Петър Курумбашев обаче, кредитът за АЕЦ „Белене” ще се покрива от бъдещите постъпления от продажба на електроенергия:

„Обезпечението на тръбата по „Южен поток” – там е абсолютно същият случай. Руснаците кредитират целия проект, включително и нашия дял, който се изплаща от таксите, които трябва да взимаме. По същия начин – взимаме си приходите от електроенергия и си изплащаме кредита. Никой не е луд да ти даде такъв огромен кредит, без да той да е обезпечен”.

Относно казуса със секретните документи „от кашона”, на базата на които управляващите казаха, че стратегическият инвеститор за проекта „Белене” RWE се е отказал още по времето на тройната коалиция, Петър Курумбашев заяви следното:

„След като RWE видяха, че в такава държава, в която премиерът не знае ще прави или няма да прави този проект, никой не е луд да инвестира и 5 лева в този проект, когато няма държавна гаранция. И RWE си отиде като инвеститор с едно писмо на 27 октомври 2009 г.”

Прекалено стари ли са беленските реактори и можем ли с тях наистина да развиваме ядрена енергетика - гледайте във видеото.