Те ще бъдат изложени в новия Музей на бойната слава, който изграждат в Ямбол

Уникални експонати с бронирана техника от времето на Втората световна война скоро ще бъдат изложени в новия Музей на бойната слава, който изграждат в Ямбол. Първите реставрирани машини вече са на плаца в бившите Пионерски казарми в града, където ще се разполага музеят.

 

Старата бронирана техника беше извадена от укрепената линия край границата през пролетта на 2008 година, след нашумелия случай с откраднатия и изнесен извън страната немски танк. Тогава група ентусиасти от града заговориха за възстановяване на старите немски машини  Ягпанцер, с двигатели Майбах, и излагането им като музейни експонати. И ето че първите възстановени танкове и установки вече са в Ямбол.

 

„Всичко е оригинално, тук няма нищо, което да е допълнително изработено, на практика единствените неща, които са сега изработени са ето тези парчета с изцяло изгнили калници от рифелова ламарина, на места са попълнени със сега произведена”, разказва д-р Добромир Димитров.

 

Ветеринарният лекар, който ръководи местната агенция за безопасност на храните, беше основен консултант по време на реставрацията на танковете. Още от дете той колекционира и сглобява макети с бронетанкова техника, продължава да чете и специализирана литература.

 

„Едно от интересните неща са ролките, гумените бандажи, върху тях има надписи Континентал и Дънлоп, самата Германия е била във война с Англия и САЩ, но тъй като са купили лиценза, те са ги произвеждали с оригиналните надписи на фирмите”, допълни д-р Димитров.

 

Сред трофейната техника наистина има уникати, за които колекционери са готови да плащат скъпо.

 

Подробностите гледайте във видеото.