В интервю за Нова телевизия министър-председателят каза, че е за развитието на ядрена енергетика

Какво означава вотът на българина за Бойко Борисов? И ще построи ли централата в Белене, ако кажем „Да”?

 

„Когато дойдохме на власт в края на 2009-та на нас ни беше казано, че имаме работещ проект за АЕЦ „Белене”. По-късно, като отидохме там, видяхме, че има един гьол, започнахме да се замисляме върху това, което е правено. Всички знаехме, че ГЕРБ ще отговорят с „Да” на въпроса от референдума. Впоследствие обаче БСП започна своята кампания, че това касае АЕЦ „Белене”. И хората се объркаха и аз трябваше категорично да им кажа, че сме против строежа на АЕЦ „Белене”. Така премиерът отговори на въпрос как стигнаха от „Да” до „Не”.

 

На въпрос ще строи ли „Белене”, ако резултатът от референдума е положителен, той отговори, че пари в бюджета няма.

 

Г-н Велчев, Цецка Цачева и още знакови хора в ГЕРБ заявиха, че ще гласуват с „Да” на референдума. „Да. Те са за седми блок на „Козлодуй” и затова те, както и аз, сме за ядрена енергетика”, поясни Борисов. Премиерът допълни, че е убеден, че и Станишев ще гласува с „Не”, защото моралът му едва ли позволява сега да гласува с „Да”.

 

На въпрос защо от „Росатом” твърдят, че цена на „Белене” е 6,3 милиарда евро, Борисов попита откъде ще ги вземем. „Според тях в най-голямата финансова криза аз трябва да строя”, допълни той.

 

Министър-председателят твърди, че с този референдум Станишев си играе с хората.

 

Цялото интервю на Мария Цънцарова с Бойко Борисов гледайте във видеото.