Плевен е с най-много положителни отговори – 72,55%, в София „против” са гласували 47,27%

60,66% от българите са казали „да” на развитието на ядрената енергетика у нас чрез нова електроцентрала, сочат предварителните данни на Централната избирателна комисия. 37,93% от гласувалите са се обявили против. На този етап от ЦИК не се ангажират с точна оценка за избирателната активност.

 

Според социолозите от "Алфа рисърч" 21,8% от имащите право на глас са дали мнението си по въпроса на референдума. Точно колко ЦИК ще оповести едва с окончателните резултати, обясни говорителят й Бисер Троянов. По думите му при повече от 20% гласували и при положение, че над 50% от участвалите в допитването са дали положителен отговор, въпросът на референдума се връща за обсъждане в Народното събрание.

 

В районните избирателни комисии в цялата страна протоколите от вота вече са обработени. Около 1,4% са били недействителните бюлетини на вчерашното гласуване. Според Троянов това е в рамките на допустимото. „Грешките при тях ще бъдат установени, едва след като районните избирателни комисии отчетат данните при гласуването”.

 

Плевен е градът с най-много положителни отговори – 72,55% от избирателите там са гласували с „да”. Най-много гласували „против” има в София – 47,27%.

В чужбина своя вот са упражнили 4 350 души. Отговор „не” са дали 50,83%, с „да” са гласували 47,26%. Най-активни са били сънародниците ни в Германия.

 

Цитираните данни са междинни от обработени секционни протоколи в районните избирателни комисии, обясни говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова. По думите й в ЦИК се прави второ, независимо въвеждане на данните от протоколите и съпоставка, след която комисията излиза с решение.

 

С разочарование посрещнаха жителите на Белене резултатите от референдума. Въпреки категоричната позиция на управляващите, че ядрената енергетика ще се развива с нов реактор в Козлодуй, част от хората все още имат надежда, че премиерът Бойко Борисов ще промени позициите си и ще преразгледа възможностите за строеж на втора ядрена централа.

Беленчани се надяват той или следващият министър-председател да размисли, но все пак АЕЦ „Белене” да не бъде зачеркната завинаги. 60% от жителите в общината вчера излязоха да кажат своето „да” за атомната енергия. Те не гласуваха просто „за” и „против” ядрената енергетика, а за централа в Белене.

Съотношението между двата отговора е категорично. „Да” на АЕЦ „Белене” казаха 92%, „против” са 7%, а 1% е делът на невалидните бюлетини. Въпреки че 60% от местните хора гласуваха, избирателната активност е по-ниска от тази на последните парламентарни избори, когато беше 62 на сто. Причината – в списъците има над 2 000 „мъртви души”, а в списъците миналата сряда били дописани още 200 души, за които е ясно, че отдавна живеят в чужбина.
 

Първите политически реакции в неделя дойдоха минути след края на изборния ден. Малко, след като пусна своята бюлетина в урната, премиерът Бойко Борисов обясни, че ниската активност не е никаква изненада за него, а резултатът от нея ще затвърди отказа на страната ни от АЕЦ „Белене”.

Първите думи на премиера не бяха за вота, а за тениса: „Първо, съм много щастлив от победата на Джокович”. Едва след това дойде времето за размисли на тема референдум:

„Нещо предизвестено. Аз още веднъж благодаря на Станишев – освен че не подписа за „Белене” навремето, не се подаде на кръговете, които искаха да строят, с организирането на този референдум всъщност завинаги зачеркна проекта „Белене”, така че никой да не може да помисли вече за тази тема”, допълни министър-председателят.

Борисов отрече резултатът от референдума да е показателен за това как ще гласуват хората на парламентарните избори през лятото. „Какво общо имат изборите с референдум, свързан с ядрена централа? Това беше референдум „за” или „против” ядрената енергетика, не „за” или „против” ГЕРБ или БСП”. 

За мен референдумът ясно показва – 80% казаха "не", коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. „Колкото до ниската активност българите – за пореден път показаха своя нюх, своя усет. Вече няколко месеца се говори за техническите характеристики, те се убедиха, че това е нещо, което не заслужава тяхното внимание и затова е толкова ниска е избирателната активност”. 

Ако избирателната активност мине 20%, управляващите уверяват, че отново ще гласуват с „не”. „Ние сме последователна партия и сме ясно и точно казали – „да” за седми реактор в „Козлодуй”,” каза още в неделя Борисов.

От БСП определиха резултата от референдума като вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Според червените националното допитване е дало резултат, защото връща на дневен ред в парламента първоначалния въпрос, формулиран от инициативния комитет за АЕЦ „Белене”. Според БСП провелият се референдум е победа за гражданската демокрация и лична загуба за Бойко Борисов.

Българите го чуха, внимателно го изслушаха, чуха трите "не" и казаха едно голямо "да", коментира лидерът на левицата Сергей Станишев.

„Този референдум нямаше никакви купени гласове, нямаше хора, които са там благодарение на това, че са получили кебапчета и бира и може да се смята, че 100% от гласувалите са гласували по съвест и убеждение”, добави Янаки Стоилов.  

На спортен език Петър Курумбашев заяви, че „мачът завърши и той завърши минимум три на два - или както се казваше "нашата терца автоматично бие вашето 50".По думите му това е част от поредицата загуби, която предстои на ГЕРБ.

„Мнозина ще твърдят, че референдумът няма значение, защото активността е около 22%, макар че има поне 700 - 800 хил. мъртви души. но искам да припомня на г-н Борисов, че през 2007 г. той беше избран с по-малко от 20% от имащите право на глас,” каза в друг коментар Сергей Станишев.

 

От БСП обещаха, че ще поискат промени в законодателството, така че да се облекчат условията за валидност на референдумите.

В Движението за права и свободи определиха резултатите от допитването като първата голяма загуба за Бойко Борисов.

Хората, казали "не" на референдума са потенциални десни избиратели. Това е равносметката на "Синята коалиция" след референдума. Нейни представители отчетоха, че с информационната си кампания са увеличили отговорите "не" на референдума от 10-15 на 40%. Кампанията на инициативния комитет струвала под 65 хил. лева, събрани от дарения:

„Виждате само за 20 дни и с какви нищожни средства какво сме постигнали. Не казвам, че сме постигнали успех, напротив – аз съм дълбоко огорчен от този резултат", каза лидерът на ДСБ и бивш министър-председател Иван Костов. „Не ни прави чест като страна, че сме толкова изостанали в мисленето си. Искаме да си вкараме една стара руска технология. Това не говори никак добре за тези, които излязоха и гласуваха с да”, допълни той.

Според сините БСП са губещите в този вот, а референдумът е създал нова "червено-кафява коалиция" – между червените и „Атака” в защита на интересите на мафията и енергийните олигарси.

В следващия парламент и със следващото правителство битката започва отначало. Но поне хората ще бъдат по-информирани за измамата „Белене” и съм сигурен, че в следващия парламент темата ще бъде спряна завинаги", каза бившият лидер на СДС Мартин Димитров.

След като първоначалните резултати от референдума станаха ясни, лидерът на „Атака” Волен Сидеров, обяви, че е доволен, защото още има шанс АЕЦ „Белене” да бъде построена. Според него това е шансът България да не започне да внася ток от Турция в бъдеще.

„Сега ще го обсъдим в парламента и ще гласуваме дали да признаем, или отхвърлим този резултат. Разбира се, ГЕРБ с малко от независимите ще го отхвърли, но следващото правителство със сигурност ще разгледа въпроса отново”, заяви Сидеров.

Лидерът на националистите допълни, че България е единствената държава, която изостава в развитието на ядрената енергетика. Така според него щяло да се стигне до момент, в който страната ни ще трябва да внася ток. Сидеров разполагал с информация, че в Турция вече работят български ядрени специалисти.

Според Меглена Кунева хората биха се съгласили да се строи нова атомна електроцентрала само при западен инвеститор и ясна цена.

За Мария Капон най-големите губещи от вота са двете най-големи партии ГЕРБ и БСП.

 

Изходът от референдума коментира в понеделник директорът на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов. По думите му когато първата част на въпроса е била да се развива ли ядрената енергетика, логично е „Козлодуй, като „ядрено сърце на България”, да каже „да”… Когато 5 и 6 блок излязат от експлоатация, логично е да ги заместят 7 и 8 блок”. Николов прогнозира, че през 2020 – 2022 г. може да има нов работещ блок в Козлодуй. „Изграждането на 7 блок ще даде възможност за нови работни места и развитие на икономиката на страната,” добави Николов, според който към строежа на нова мощност има интерес от страна на чужди инвеститори.