Или как европейските страни привличат висококвалифицирани специалисти

Нивото на младежката безработица в европейските страни е „срамно” и „напълно неприемливо”. Това заяви президентът на Европейския парламент Мартин Шулц по време на 40-ата годишнина на Европейската конфедерация на профсъюзите. Той поиска помощта на синдикатите в борбата срещу високия дял на младежи, записани в бюрата по труда. Шулц застана и против изказването на британския премиер Дейвид Камерън, който наскоро пожела да се преразгледат условията за членство на Обединеното кралство в Европейския съюз.

Наскоро Камерън се изказа доста критично за миграцията на българи и румънци в островната държава, които по думите му щели да залеят страната в края на 2013 година, когато паднат ограниченията за достъп до пазара на труда.

„Това е дискриминация спрямо българите и румънците. Ние не сме второ качество хора, нито нашите работници, нито нашите специалисти”, възмути се и Мика Зайкова, независим финансов експерт.

Погледнато от друга страна обаче, миграцията на работници от държава в държава съществува от години и едно изказване няма да спре хората да търсят по-добра професионална реализация, пък била тя и в чужбина. Десетки са и примерите за доброволно завръщащи се в родината емигранти. Ето и няколко от тях.

Германия улеснява достъпа на чужденци до пазара на труда

Германското правителство и Федералната агенция по заетостта в понеделник пуснаха в действие интернет сайт thejobofmylife.de, насочен към безработните младежи. В него се публикуват професионални оферти, които да улеснят достъпа до германския пазар на труда. По този начин Раймунд Бекер от Управителния съвет на Агенцията по заетостта изтъкна, че очакват и младежи от други страни да си намерят работа в Германия.

Оттам поддържат тезата, че в страната има хиляди свободни работни места заради липсата на подходящи кандидати.

Правителството и Агенцията по заетостта очакват тази уеб страница да се превърне в инструмент за борба срещу младежката безработица, особено в страните, намиращи се в южната част на Европейския съюз. По данни на агенцията, докато в Холандия и Германия нивото на безработица достига до около 10%, то в Испания и Португалия всеки втори младеж не успява да си намери работа.

Засега сайтът е достъпен само на немски език. Очаква се съвсем скоро да бъде предложена и версия на английски. Освен оферти за немските граждани, ще бъдат предлагани и оферти за чуждестранните младежи от Европа, търсещи професионална реализация в Германия. Ще има и обучение, успоредно с практика в дадена фирма.

От друга страна програмата включва и финансова помощ за безработните младежи, курсове по немски език в страната, от която произхождат и последващо обучение на територията на Германия. От подобни оферти ще могат да се възползват хора на възраст между 18 и 35 години, които още не са завършили професионалното си образование, произхождат от страни-членки на Европейския съюз или Швейцария и притежават минималното задължително училищно образование.

По данни на Агенцията по заетостта в Германия работят 49 433 испанци, 235 093 италианци, 123 322 гърци и  56 958 португалци. Останалите общности, основно поляци, унгарци, чехи, словаци, словенци, естонци, латвийци и литовци наброяват около 88 000.

Еквадор раздава стипендии на млади специализанти

Еквадор също прилага някои новости с цел привличане на висококвалифицирани специалисти. Преди дни южноамериканската държава представи своята най-нова програма, наречена „Прометей”. Тя предлага стипендии в размер от 1500 до 4500 евро на млади специализанти в университетите. Стипендиите ще се предлагат за период между четири месеца и две години. Идеята е да се привлекат научни специалисти в областите на строителната индустрия, науката за живота, възобновяемите източници, информационните технологии, биотехнологията, нанотехнологията, както и в изкуството, и така да се „заздрави” университетската образователна система.

До момента най-малко 1000 души са изявили интерес към програмата. 30 испанци пък вече сътрудничат на различни университети в Еквадор. Други 50 чакат да се включат в проекта. Целта на правителството на Еквадор е да се достигне цифрата от 10 000 „Прометеи” в следващите две години.

Освен това, Еквадор представи и друга своя програма, която цели завръщането на студенти, учещи в други страни, с цел да се запишат в местните университети. Процесът ще се реализира между 21 и 26 февруари, а самото оценяване ще се извърши през месеците март и април. До момента по тази програма са се записали общо 219 мигранти, които искат да се завърнат в страната си.

Правителството лансира и друга програма – изпращане на студенти от Еквадор в едни от 200-те най-добри университети по света. За тази цел се отпускат по 50 000 евро за всеки стипендиант, обучаващ се в магистърска програма и близо 111 000 долара за докторантите. Общата инвестиция на проекта е за близо 371 000 милиона долара.

Швеция моли безработните да отидат в Испания и Гърция през лятото

Проблем с младежката безработица срещат и в Швеция. Там Агенцията по заетостта предприе кампания, която да помогне младите да си потърсят временна заетост през лятото. Кампанията цели мотивиране на хората без работа, насочвайки усилията им към традиционните средиземноморски дестинации като Испания и Гърция.

„Има стотици работни места за през лятото за младите шведи”, твърди агенцията в свое съобщение. Според изявлението в Испания, Гърция, Италия и Кипър най-често се търсят фитнес инструктори, хореографи и сценографи, културни аниматори, техници и други специалисти, готови да обслужват клиенти от скандинавския регион.

Равнището на безработните младежи до 25 години в Швеция се движи около 24%. На 4 февруари в Малмьо на специален форум ще бъдат представени работните места за шведите в Испания.

Опитът на Испания в борбата с безработицата

Испания също се опита да разреши проблемите си с огромния брой имигранти в страната. Още през есента на 2008 г., когато испанците усетиха първата вълна на финансовата криза, бе предложен план за „доброволно завръщане на безработните имигранти” с цел намаляване безработицата в страната след внезапното спиране на строителството.

Той предвиждаше имигрантите, които са засегнати от кризата и спирането на строителството в региона, да получат субсидия от държавата, за да се завърнат в родните си страни. Този план, разбира се, имаше доброволен характер. Въпреки това на желаещите им бе обяснено, че напускайки по този начин страната, не трябва да се връщат в Испания през следващите три години. По първоначални изчисления проектът бе предназначен за около 10 000 души.

Изпълнението на плана съдържаше три вида програми за завръщане на имигрантите. Първото бе социална възвръщаемост, която е насочена към чужденци, обикновено без разрешения за пребиваване, които са в уязвимо положение. Втората група се отнася до лица, които ползват обезщетения за безработица. В последната група влизат лица, които искат да създадат бизнес, завръщайки се в родината си.

Най-многобройна се оказа първата група - хора без разрешително за пребиваване, останали без препитание. В нея за четригодишния период от 2009 до 2012 г. попадат общо 9 910 души. Чужденците от тази група се възползват от безплатен самолетен билет до родината си и джобни пари (50 евро на човек и около 200 евро за семейство). Според статистиката през 2009-а броят на „доброволно завърналите се чужденци” е 4022. През 2010-а броят им пада на 2213. Година по-късно 2119 молят за субсидията, а през миналата 2012 година само 1556 души са се възползвали от правителствения план. 

Автор: Анелия Тодорова