В момента със заповед на министерството е забранена работата, само в един от парцел

Прокуратурата вече е сезирана по казуса със строителството на плаж “Kорал” до Царево. Това обясни регионалният министър Лиляна Павлова. От думите й стана ясно, че оттук нататък спирането на строежа зависи от решението на разследващите. В момента със заповед на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е забранена работата, само в един от парцелите.

Предвидената площ за голямо ваканционно селище на плажа "Корал" била разделена в три имота. Спряно е строителството само в единия. Основанието - инвестиционният проект бил с изтекла давност и не е трябвало да има разрешително. По тази причина то е отменено.

За другите два имота обаче регионалното министерство било безсилно, обясни министър Павлова.

От там обаче са сезирали прокуратурата, включително защото действащият от 2008 г. Закон за устройството на Черноморското крайбрежие забранява строителство на самия плаж.

Подробните устройствени планове, които са го разрешили, са отпреди закона. Имало обаче други пропуски при издаването на строителните разрешения, които по  щели да са достатъчни за прокуратурата.

„Прокуратурата има пълните основания да отмени издадените разрешения. Трябва също да отбележим, че МОСВ има възможност с принудителна административна мярка да спре строителството, защото са нарушени екологичните закони”, обясни министър Павлова.

Колкото до скандала с несебърските дюни, Лиляна Павлова показа действаща кадастрална карта с информация още от 2003 г., в която на мястото на спрения днес строеж нямало отбелязани дюни.

Като гаранции занапред, тя поясни, че измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие ще забранят напълно строителството върху пясъчните дюни, независимо къде се намират. Единственото предвидено изключение било за техническа инфраструктура от типа на тръбата за „Южен поток”.