Туристическа обиколка, която оставя посетителите без дъх...

Наричат я перлата на Средиземноморието. И няма как да не повярваш на всички хубави истории, разказани за този магнетичен остров. Красиви плажове, по които можеш да се разхождаш с дни, кристално чиста вода, от която не откъсваш очите си и топлина, която топли тялото и сърцето ти.

Средище на различни раси и етноси, островът има притегателна сила за туристите. Това може би са думите, с които мога да опиша Майорка – най-големия от Балеарските острови. Но за да усетите магнетизма й, трябва да обиколите забележителностите, да стъпите боси на плажа, да се насладите на вкусната храна и преди всичко, да си оставите време да помечтаете с вперен поглед в необятното синьо море.

Преди обичайната туристическа обиколка обаче е добре да опитате от някои местни специалитети. Ето и нещата, които не трябва да пропускате в менюто си: „Па амб оли” (в оригинал „pa amb oli”). Не се стряскайте, колкото и странно да звучи, това е един от местните специалитети. Ако ви поднесат плато с па амб оли, не отказвайте да го опитате, за да не обидите домакините! Той представлява тънка филия от пърнозърнест хляб, намазана със зехтин и гарнирана с хамон серано, с фует, собрасада или просто кашкавал, задължително местно производство.

Друг типичен деликатес за Балеарските острови са емпанадите (в оригинал „empanadas”), „Арос брут” („Arroz brut”) или „Бутифара” (Butifarra) – местен деликатес във формата на салам, съдържащ вътрешности от свинско месо. На вид прилича на нашенската създърма, но вкусът е коренно различен.

За пиене, освен любимото ви питие може да си поръчате „Sangria” или „Tunnel de Mallorca” – местен ликьор от билки, създаден през 1898 г. Не поглъщайте голямо количество храна, защото при вида на десертите, определено ще си поръчате поне два. Един от тях е прочутата „Ensaimada” – сладка баница. Има поне дузина разновидности, от които ви препоръчвам да опитате тази с „cabello de angel” (специален сорт сладка бяла тиква) и „de sobrasada y perras” (със собрасада и круши, едновременно солена и сладка).

В свободното време може да се разходите в центъра на града и да си купите сувенир за дома. Магазинчетата, плъзнали по тесните каменни улички в старата част на града, предлагат разнообразие от ветрила, кукли, магнити с пейзажи от града, картички и най-вече перли местно производство на фабриката на „Majorica” в Манакор. Фирмата е позната и на българския пазар и е създадена през 1890 г. на Майорка, където се произвеждат основно култивирани перли. Сега централният офис на фирмата е в Барселона, откъдето се управляват филиалите по целия свят, включително и този в Ню Йорк.

След покупките по магазините идва ред на обичайната разходка с фотоапарат в търсене на туристическите забележителности. Стартирайте обиколката си от Катедралата, наречена още „La Seu”. Архитектурата й е готическа, с обща дължина от 109,40 м. Изумително е, че нейните колони от 21,47 м. я правят втората по височина готическа европейска катедрала, а светлината, която струи от 1236-те цветни стъкла и витражи с право й дава названието „Катедрала на светлината”. Има само два дни в годината, когато розетката над олтара се отразява върху розетката на главната фасада – точно в 9.00 сутринта на 11 ноември, денят на Сан Мартин и 2 февруари, денят на Канделария. Сградата е построена за 300 години, а за материал са използвани пясъчници от кариерите на Люкмайор, Феланич, Кампос, Палма и Сантани. По време на арабското потисничество, продължило 700 века, тя е използвана като джамия. Последните поправки по сградата са направени от известния испански архитект Антонио Гауди в началото на ХХ век.

Катедралата е и основното място за провеждане на различни тържества. Там ежегодно се провеждат концерти на открито, раздават се награди и най-важното, на това място точно на 20 януари столицата Палма празнува своя официален празник. Градът е закрилян от Св. Себастиан и затова основен мотив в празненствата е огънят, изгарящ лошото и предпазващ хората от демоните. На свечеряване по централните улици се разхождат огромни дракони, бълващи огън, големи бикове и сражаващи се с тях тореадори плашат демоните, и всичко това на фона на музика. Когато те достигнат крайната си точка, зрителите притаяват дъх в очакване на двучасовото музикално шоу „Atiarfoc”, което всяка година се провежда пред Катедралата до брега на морето. Кулминацията в тържествата са 30-минутните фойерверки, изпълнени на фона на класически и съвременни музикални произведения, изсвирени лично от местния филхармоничен оркестър.

За хората, свикнали да правят дълги разходки - те могат да опитат пешеходен маршрут до замъка „Белвер”, извисяващ се на един от хълмовете до града. В буквален превод името му означава „Хубава гледка”, тъй като оттам се вижда целият град като на длан. Когато ви остане време, впуснете се в обиколка на старинния град. Минавайки по тесните каменни улички, ще срещнете доста запазени старинни сгради с вътрешен двор, в който неотменна част от интериора са фонтаните, обградени с цветя и палми.

Вече обиколили забележителностите на града, може да се насочите към вътрешността на острова, като наемете кола или просто се качите на  междуградския автобус. Едно от местата, от които ще се удивите е Манастирът Люк („Monasterio de Lluc”), разположен в североизточната част на острова. Църквата се пази от образа на „Богородицата на Люк” – Черната Дева, описана още през 1420 г. Древна легенда разказва как статуята на Девата, съхранявана в манастира, е била намерена от пастир, скрита дълбоко в гората. На близкия хълм е поставен голям кръст, до който се стига по пътека, осеяна със скални барелефи с библейски мотиви.

Местните жители разказват, че в манастира пристигат хора от цял свят, за да се помолят за здраве. От хората може да разберете и една от легендите за чудесата на манастира. Преди години в Палма, столицата на Майорка, живяло бедно семейство. Единственото им дете се разболяло тежко. Докторите не давали големи надежди за оздравяването му. В съня на родителите обаче се появила Девата, която ги изпратила да се помолят за здраве в манастира в Люк. Условието било да отидат до там три пъти и то пеша. Тръгнали бедните хора към в Люк, който се намира на около 40 км от Палма и стигнали в манастира едва на сутринта. Помолили се и си тръгнали. След второто посещение състоянието на детето се влошило. Малко след това целият град решил да съдейства на родителите и придружили семейството до манастира. Майката се изкачила до най-високата скала в близост до манастира, но от умора задрямала. Когато се събудила, детето било оздравяло и тичало радостно около нея. Това поверие кара хората от града всяка година да изминават пеша маршрута до манастира и да се помолят за здраве и с годините се превръща в традиция. Местното правителство дори поема разходите за охрана на шествието по пътя, осигурявайки на участниците безплатна храна и напитки, както и медицинско и полицейско присъствие. 

Този манастир е отправна точка за „Sa Calobra” – известен местен залив, използван за романтични сцени в някои от старите киноленти. Пътят до него се вие в планината като змия и отнема един час с кола или автобус. Гледката към пропастта може да уплаши повечето от вас, но заливът „Torrent de Pareis”, който ще намерите в края на траекторията, си заслужава търпението. Хората, които не се страхуват да пътуват по море, може да обиколят района с лодка. Това е идеалното място за отдих, предлагащо едновременно каменист плаж с кристално синьо море и красив пейзаж към планината.

Препоръчително е да посетите и някои от пещерите на острова, където се крият невероятни форми на сталактити и сталагмити. Една от най-известните е „Cuevas del Drach” („Драконовските пещери”). Намира се в близост до град Порто Кристо в югоизточната част на острова. Пещерата е дълга около 2.4 километра и е на дълбочина около 25 метра под повърхността. В края на дългата подземна обиколка из галериите ще се озовете пред езерото Мартел, смятано за едно от най-дългите в света със своите 177 метра дължина и 30 метра ширина. Не си мислете, че това е всичко, предстои най-хубава част от тура – концерт с произведения на Кабайеро, Шопен, Мартини и Офенбах. Докато сте настанени удобно на пейки до водата, ще се насладите на осветеното езеро, в което се движат три лодки, а музикантите в тях изпълняват класически произведения за пиано и цигулки в продължение на двадесет минути. Тази вълшебна музикална приказка се провежда по седем пъти на ден през летния сезон и четири пъти дневно между ноември и март. Преди да излезете от пещерата, по желание, може да се качите на една от лодките за разходка по изумрудено сините води на езерото Мартел.

Не пропускайте да посетите и „La cartuja de Valdemossa”, известна като манастира на Валдемоса. Там полският композитор Фредерик Шопен и неговата муза, писателката Жорж Санд, са прекарали зимата на 1838 – 1839 г. Две години след това Санд описва впечатленията си от острова в книгата „Eдна зима в Майорка” (1941 г.). В сградата се съхранява пианото, на което е свирил известния композитор по време на престоя си. Мястото разполага и с много хубави градини за разходка.

За любителите на спорта ще е интересно, че на острова ежегодно се провеждат едни от най-известните регати и голф турнири. Там е роден и израснал тенисистът Рафаел Надал. Сред забележителните туристически места са още „House of Katmandu” в Магалуф, плажът в Алкудия, нос Форментор, град Сойер, Санта Понса, както и националните паркове Драгонера и Кабрера.

Автор: Анелия Тодорова