Дупките, които са се отворили след зимата, също ще бъдат изкърпени, увери министърът

„Темата за мъртвите души в избирателните списъци се преекспонира. Преди изборите това е удобно. Това са живи хора, които имат право на глас”, каза в „Здравей, България” Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. По думите й преброяването на населението няма нищо общо с избирателните списъци. Павлова съобщи още, че има хора, които живеят в чужбина и имат право да гласуват.

 

За незаконното строителство по морето

 

Павлова съобщи, че на плаж „Корал” има три имота, които са на първа линия. През 2004 година има издаден подробен устройствен план за единия имот, през 2005 година - за втория и третия имот получава такъв през 2006 година. „Предвидено е огромно застрояване в региона, огромно ваканционно селище по цялата територия на брега на морето. Тук може да има къмпинг, но той трябва да отговаря на закона”, каза тя.

 

Павлова отнема разрешението за строеж на втория имот, защото с промените в Закона за устройството на териториите вече ДНСК контролира всяко едно издадено разрешение за строеж от общините и от главните архитекти. „Това ни даде възможност да видим, че то е незаконосъобразно”, допълни министърът. Разрешенията на другите два имот обаче са издадени много отдавна и Законът не позволява да се отменят. Затова тя е сезирала прокуратурата.

 

Черноморието ни се е превърнало в едно много грозно място, покрито с бетон. Кметовете и общинските съвети също трябва да понесат отговорност, защото те са одобрявали тези строежи”, категорична беше Павлова.

 

По думите й от 2008 година досега все още се реализират огромни строежи по морето. „Трябва да защитим и малкото зелено. Убедена съм, че ще дойде моментът, както в Испания, този бетон да бъде разрушен”, каза тя.

 

Според нея искането за мораториум за строителството по морето е предизборно. Това обаче не решава проблема. „Изброяват се само някои плажове, които са защитена територия”, каза тя.

 

За магистралите

 

„Тази година усилено ще работим по строителството на магистрала „Тракия”. Работи се много сериозно по територията на цялата страна. Юни месец ще пуснем Лот 1 на магистрала „Струма”. Довършваме и пътя Дупница – Кюстендил. Друг голям проект е дясното платно на магистрала „Марица”, съобщи министърът на регионалното развитие. Пътят Русе – Шумен пък ще стане трилентов.

 

Дупките, които са се отворили след зимата, също ще бъдат изкърпени, увери Павлова.

 

Относно проблема с винетките министърът каза, че само в пет града е имало проблем. Всички други винетки са били налични. „Проблемът беше решен за незабавно”, каза тя.

 

Цялото интервю с министър Лиляна Павлова гледайте във видеото.