Момичето може да бъде преместено в друго училище

Пореден инцидент с насилие в училище. Преди дни ученичка в село Градец блъсна учителка, която при падането си счупила крака. В момента е настанена в сливенската областна болница.

 

На 4 февруари 13-годишна ученичка решила да пише седнала на прозореца. Учителката я помолила да отиде на мястото си, но детето отказало. След това възпитателката леко я дръпнала и й скъсала синджирчето. Момичето се разстроило, издебнало учителката в гръб и я съборило, при което учителката си счупила крака.

 

„Коментираме не като акт, който е повтарящ се или като акт, който е целенасочен, ежедневен. Коментираме с характеристиката на самата ученичка. Нейната психологическа характеристика. Това е дете, което е по-емоционално, може би прага й на възбудимост е по-нисък“, коментира Мария Раева, директор на училището.

 

След решение на училищния съвет ученичката ще се срещне с психолог, а може и да бъде преместена в друго училище. Жители в селото твърдят, че не знаят подробности за инцидента и затова екипът ни не успя да открие родителите.

 

В село Градец живеят около 5 хиляди души като процентът на етническите българи е много малък. Селото стана известно преди няколко години с многократните опити за изселването на клана Борисови, за които техните съселяни твърдяха, че тормозят цялото село. Днес  трима от Борисови са арестувани, но темата за кражбите и конфликтите все още съществува в селото, а по темата хората говорят трудно заради страх от отмъщение.

 

Ромите в Градец работят основно в гората като дървосекачи, други се прехранват с продажбата на сламени изделия. Голям е броят и на учениците до 8 клас. Те са около 420 като по-малко от 10 са етническите българчета. Учениците изучават и западни езици и се гордеят с това.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.