150 деца всекидневно минават край падащи тухли и мазилка

Повече от година родители във Варна се борят за обезопасяване на рушаща се сграда, в която има детска градина. Хората се оплакват, че въпреки сигналите до институциите, около 150 деца всекиденвно минават край падащи тухли и мазилка.

 

„Това е единственият път до градината, тук имаше паднали парчета, предполагам от покрива, защото той е най-зле. Оттук минават всеки ден 150 деца. Състоянието е изключително опасно и сградата не отговаря на никакви изисквания за детска градина. То за жилищна не отговаря, камо ли за детска градина”, разказа Дияна Стоянова.

 

След родителски жалби, през март Комисия от общината направила проверка на място. Сложили обезопасителни ленти и метален навес на задния вход на сградата.

 

„Не зная кой от тези четиримата души от комисията спи спокойно, защото родителите на децата не спят спокойно. Не може обезопасителна лента да спре падащи камъни. Общината се оправдава с живущите, живущите според мен въобще нехаят за състоянието на сградата. Те са повечето възрастни хора”, каза Стоянова.

 

„Щяха да се взимат мерки, Общината нещо обеща и в крайна сметка сложиха една лента, явно това беше обещаното и оттам нататък нищо”, коментира Пламен Енчев.

 

Оказва се, че опасностите за децата от „Щастливо детство” не свършват с рушащата се сграда. Точно под нейните прозорци откриваме трап с вода и мръсотия, и очертания на труп на животно.

 

От Общината обещаха, че ще проверяват пак обезопасяването на сградата. Обясниха, че наскоро собствениците направили общо събрание и решили, че ще ремонтират фасадата. Предстоял избор на фирма. В същото време вървяло деактуване на градината от държавна в общинска собственост. Което значи, че ремонт ще има, но не се знае кога.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.