Според нея основна задача на правителството е да започне борба с корупцията

Едва ли бедните в България ще намалеят с 260 хиляди до 2020 година, както гласи новата национална стратегия, приета от Министерския съвет, по простата причина, че намаляват средствата за кохезия, а ние основно разчитаме на тези средства”. Това каза в предаването „Здравей, България” независимият финансов експерт Мика Зайкова.

 

Според нея, за да има подобряване в областта на бедността, трябва да се поправят доста системи, които от 20 години не са оправяни – образованието, здравеопазването и пазара на труда. „Материалната бедност обаче е нищо в сравнение с духовната бедност”, допълни Зайкова.

 

Наслушал съм се на хубави думи от 1989 година. Логично е политиците да ни обещават свидни бъднини”, каза д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа".

 

По думите му от началото на кризата сме загубили около 430 хиляди работни места. „Приказките, че са ни ниски данъците, са верни. И въпреки това не идват инвеститори”, каза той. Според него, за да може да се увеличат работните места, трябва да се стремим към това те да са трайни, а това става, ако има трайно развитие в икономиката и добри условия за бизнес. „Такива не виждам”, допълни Тренчев.

 

Актрисата Латинка Петрова обаче е оптимист.

 

„Харесвам оптимизма, но повече харесвам реализма”, каза Зайкова и допълни, че чудовищната корупция и липсата на антимонополно законодателство е нещото, което ни пречи. „Трябват ни не само работни места, а и качествени хора, които да получават високо заплащане”, сподели тя.

 

По думите й първата и основна грижа на правителството е да започне борба с корупцията.

 

„В банките наистина има доста пари, но обяснението защо парите са там е много трагично. Защото хората не вярват в нищо и не желаят в нищо да инвестират”, каза президент на КТ "Подкрепа".

 

Какво още казаха Мика Зайкова, Константин Тренчев и Латинка Петрова гледайте във видеото.