Повече за отзвука на случая “Доган” в Европа от управляващите и от опозицията

Евродепутат от ГЕРБ и бивш негов колега от ДПС коментираха в студиото на „България говори” въпроса защо случаят с нападението над Ахмед Доган стигна до политическата сцена на Обединена Европа. Опозицията си търси всяка възможност да “наклепа” България в Брюксел е едно от възможните обяснения. Друга версия е, че Брюксел и Страсбург са единственото място, където могат да се решат вътрешнодържавни или партийни въпроси, които не намират решение у нас.

Според бившия евродепутат и народен представител с три мандата Четин Казак отговорът е много прост: „От 2007 г. България е член на Евросъюза, част е от едно европейско семейство. Когато определен проблем стане толкова сериозен, че не може да намери адекватно решение в съответната страна, естествено е да бъде поставен в рамките на общото семейство.”

По думите на Казак това по никакъв начин не означава негативен имидж за страната. „България не прави изключение в това отношение. Често представители на опозицията от много държави-членки поставят на европейско ниво вътрешнополитически проблеми, когато се сблъскат с невъзможността да повлияят на управляващата партия.”

От общо 751 евродепутати на обсъжданията на атентата срещу г-н Доган присъстваха едва 37, от тях 17 – български членове на ЕП, отбеляза евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. По думите му инцидентът с бившия лидер на Движението за права и свободи е вътрешна работа на България, а не на Европейския парламент.

„Българското Народно събрание гласува с огромно мнозинство декларация по случая, който беше поет от Националната следствена служба под специалното наблюдение на главния прокурор. ДПС не са доволни от това…”, констатира Ковачев.

Целия словесен сблъсък по темата можете да проследите във видеото.