Най-сериозните промени предстоят при площад „Света Неделя”...

„София – едно от най-древните селища и един от най-младите градове на Европа” – така главният архитект Петър Диков определи столицата. Според него градът ще продължи да се променя в следващите 7 години и софиянци ще могат да се наслаждават на красотите на града.

„Сериозно се захващаме с облика на София. Много направихме в последните 6-7 години по инфраструктурата, сега ще обърнем внимание на благоустрояването, на красотата на града”, обеща главният архитект на столицата.

Този път в промените и разкрасяването ще бъдат включени и кварталите на София.

„Втората ни програма, по която работим е благоустрояването на кварталите в периферията и главно на жилищните комплекси. Сега приключихме едни проекти за саниране на всички видове панелни сгради в София , заедно с тях имаме и проекти за благоустрояване на околните пространства”, поясни арх. Диков.

За централната част на столицата са предвидени най-бързите промени. Булевард „Витоша” ще е зоната с кафенетата и повече зелени площи. Предстоят промени в пространството около църквата „Свети Седмочисленици”, а най-сериозните промени предстоят при площад „Света Неделя”.

„Готвим проекти, с които да кандидатстваме за финансиране. Освен това сме обявили международен конкурс за „Света Неделя”. Аз лично се надявам на добри идеи, защото това е най-важното място, откакто от 3000 години София съществува”, заяви архитектът.

Според изследователи това е едно от най-променяните места в столицата.

Според Петър Диков обаче това не е така:

„София е един от малкото градове запазили своя център още от началото си.  Ние както сме един от древните градове в Европа, така сме и един най-младите, защото материалната субстанция на София е създадена последните 100 години.”

В близките 5 години в столицата ще се променят благоустрояването, осветлението, тротоарните настилки, озеленяването и паркирането. Очаква се по-голямата част от нужните пари всичко това да се случи, да дойдат по Европейски програми. А всичко това е нужно, защото София е красив град, но ние непрекъснато си гледаме в краката, обясни архитект Петър Диков.