Според Младен Червеняков от БСП това е предизборна кампания

Има трайни корупционни практики, не става въпрос само за завишаване на сметките. Затова като първа точна на дневния ред на нашата Комисия тази седмица ще е изслушване на собствениците и централните ръководства на монополистите на електроразпределителните дружества”. Това заяви в предаването „Здравей, България” Яне Янев, лидер на РЗС.

 

Според него хората трябва да знаят каква е печалбата на тези дружества, какво инвестират в инфраструктура, колко са работните места, какво е качеството на услугите. На въпрос ще провери ли консултантските договори, той отговори, че ще го направи, защото не бивало те да са тема табу.

 

Днес Яне Янев ще се срещне с главния прокурор по скандала от 2007 година. „Днес ще занесем първата партида документи – 35 тома. От тази документация се вижда, че НЕК, въпреки че е има лиценз за търговия на електрическа енергия, не се е възползвала, а е преостъпила това право на швейцарска фирма, която е ощетила държавата с над 90 милиона лева”, съобщи Янев.

 

Той не влезе в подробности кои са виновните за тези загуби. Това, което Янев каза, е, че НЕК е държавна фирма и всички министри от 2004 година насам са виновни и замесени в това държавата да бъде ощетена с милиони. „Има две версии – на определени приокурори да им е наложен натиск, а другата те да са зависими как са били избирани на тези постове и след това да се отблагодаряват”, каза лидерът на РЗС.

 

Тези твърдения са дълбоко неверни”, каза от своя страна Младен Червеняков от БСП.

 

Според Янев гражданите чустват, че нещо се случва в страната и не са съгласни с него. Червеняков смята, че това е грубо потъпкване на демокрацията. „Ние не атакуваме Яне Янев, а начина на действие в страната. Провери се дейността на правителството на Станишев и видяхме какви са резултатите”, допълни Червеняков.

 

Според мен това е предизборна кампания. Трябва да се мисли как да се решат проблемите на хората, които днес са по улиците”, каза Червеняков и допълни, че така, както е започнало да работи това правителство, така и ще си отиде.

 

Какво още казаха Яне Янев и Младен Червеняков гледайте във видеото.