По-голяма ще стане галерията на Терминал 2

Започна разширяването на Летище София. Съвсем скоро Терминал 2 ще има допълнителни ръкави, които ще облекчат обслужването на пътниците и превозването на техните багажи. Реконструкцията ще струва около 2 милиона лева.

Всяка година през Терминал 2 на столичното летище преминават около 2 милиона и половина пътници. През последните години броят на пасажерите, които се обслужват тук, рязко нараства. Разширяването на аерогарата се прави, за да се обслужва по-лесно увеличаващия се пътникопоток.

„Това разширение включва два асансьора за несамостоятелни пътници и стълбищни клетки, по които пътниците ще слизат на първия етаж. Ще има и четири изхода, по които пътниците ще могат да отиват към самолетите”, разясни изпълнителният директор  на Летище София Веселин Пейков.

След разширението Терминал 2 на Летище София ще може да посрещне с 200 хиляди пътници повече годишно.

До 4 месеца строежът на новата част на терминала трябва да приключи. Разширената аерогара ще отговаря на всички изисквания за Шенген. Това потвърди и транспортният министър Ивайло Московски, според когото след ремонта Терминал 2 ще отговаря на всички правила и наредби  на международните летища.

Планира се и създаването на перон за бизнес авиация. До края на годината ще е готов и новият генерален план на столичното летище, от който ще стане ясно каква ще е съдбата на Терминал 1 и дали ще има нужда от изграждането на нов трети терминал на аерогарата.

„Стараем се да завършим тази година проектирането на нов перон, който да бъде разположен източно от Терминал 2. Самолетите ще бъдат разположени в близост до терминала. По този начин ще се съкрати обслужването на пътниците и на техните багажи”, обясни изпълнителният директор на летището.

Очаква се до лятото да са готови и новите терминали на морските ни летища – във Варна и в Бургас.

Повече подробности ще намерите във видеото.

 

Репортер: Георги Георгиев