От ДКЕВР обещаха да прегледат клаузите в ущърб на потребителите на електроенергия

Трети ден на протести срещу монополите. В София недоволни срещу високите сметки се събраха пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Освен протестиращите, на мястото имаше и привърженици на ВМРО и „Атака”.


„Те ни видяха сметката. Хората нямат пари да плащат и затова се махат от парно, свалят радиаторите и въпросът ми е кога ще свалят и гащите”, изказа се един от протестиращите.


Още сутринта временно изпълняващият длъжността председател на комисията Андон Роков спомена, че е готов на разговори с протестиращите, но с две уточнения – те да бъдат в спокоен тон и „да няма снежни топки”. Такава среща обаче досега не се е провела.  


Роков все пак се срещна с представители на медиите, на които обясни, че има възможност енергодружествата да останат без лицензи, но това е само в случай, че проверките на комисията открият сериозни нарушения. Андон Роков обясни също, че комисията по закон няма право на законодателна инициатива. За сметка на това може да организира обществено обсъждане, на което представители на ДКЕВР с представители на потребителските организации и на енергодружествата да обсъдят възможни промени.  


„Всички клаузи, които са в ущърб на потребителите, ще бъдат преразгледани. Ще бъде въведен задължителен период, в който електромерите трябва да бъдат отчитани”, обясни Роков.


Друг акцент в срещата бе да се определят кратки срокове, в които всяка жалба да получи своя отговор от енергото. Възможно е фактурата ни да олекне и откъм перото „загуби по мрежата”.


Проверка на регулатора ще установи дали енергодружествата наистина губят 15% в пренос и ако загубите се окажат по-малки, това ще се отрази и на сметките ни. Според Роков обаче не всички искания на протестиращите са оправдани.

 

Оказа се, че наистина на някои места в страната е подаван ток с по-ниско напрежение. От регулатора засега не разкриха кои енергодружества са си позволили тази хитрост.

 

Репортер: Яна Николова


Повече по темата може да гледате във видеото.