Прокуратурата погна тийнейджъри от малцинството за съжителство на семейни начала

Непълнолетни и малолетни кандидат-младоженци от ромски произход станаха „клиенти” на прокуратурата. Кое ще надделее – традицията или закона. На този въпрос отговор потърсиха в студиото на „Здравей, България” адвокатът Георги Коев и заместник-кметът на Ракитово Димитър Топалов от „Евророма”.

Повод за разговора стана новината, че окръжната прокуратура в Пазарджик е повдигнала седем обвинения срещу младежи, предимно от ромски произход, които правят секс и живеят без да са сключили граждански бракове с половинките си.

Прокуратурата се е задействала, защото има нарушение на закона. Незаконното съжителство е такова нарушение, но не бих се съгласил, че престъплението се извършва от малолетните деца”, отбеляза адвокат Коев.

„По закон за децата трябва да се грижат техните родители затова отговорността е тяхна", посочи юристът, като се позова на семейния кодекс и цялото ни законодателство. „Посегателство има и то много сериозно, срещу правата на детето. Ако някой позволява на децата си поведение, разграничаващо се от нормите на закона и нормите на морала на обществото, отговорността е на родителите, които допускат т.нар. традиции да възпрепятстват нормалното развитие на техните деца”, коментира той.

По думите на представителя на „Евророма” законът има шанс срещу традицията. „Ние също сме против ранните бракове. За нас приоритет е образованието”, каза Димитър Топалов. „Всичко идва оттам – от образованието на едно дете”, отбеляза представителят на местната власт в Ракитово. „Всичко опира до самата среда, в която расте детето, без значение от какъв етнос е”, допълни той.

„Тази прословута интеграция да не остава само на хартиен носител, а да ни дадат възможност сами да се интегрираме”, призова също активистът на „Евророма”.  

Друг представител на ромската партия от Ихтиман също сподели мнение по въпроса. По думите му проблемът само донякъде се корени в традициите на малцинството. „Децата не са виновни, родителите трябва да носят отговорност”, каза Борис Аргиров от Ихтиман.

Прокуратурата повдигна обвинения на няколко семейства, които съжителстват без да са навършили 17 години. Миналата година подобни обвинения са били повдигнати на 183 такива семейства.

„При нас пристигат такива сигнали от родилно отделение, от личните лекари и ние се самосезираме, след като е уведомена дирекция „Социално подпомагане”, сезираме и прокуратурата”, обясни Таня Пушкарова от Агенцията за закрила на детето. „При повечето ранни бракове разчитаме на подкрепата на разширените семейства”, уточни тя.

На фона на всичко това ромите от Ихтиман остават категорични, че нито прокуратурата, нито съдът, нито държавата ще попречат на традицията.

Целия разговор от студиото и репортаж от ромската махала в Ихтиман гледайте във видеото.