Ликвидността ще е по-добра от постигнатото през миналата година, смята Цветослав Цачев

„Очакваме годината да мине под знака на растящ интерес към фондовия пазар у нас”. Това каза за NovaNews.bg Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в Елана Трейдинг.

 

Причините за това може да се разделят най-общо на две. Първата е в постепенното съживяване на глобалната икономика и на ЕС като основен търговски партньор на България, което ще подобри и финансовите резултати на дружествата. Втората причина са много ниските цени на акциите от разпродажбите през изминалите две години.

 

На въпрос какво ще движи пазара през тази година експертът отговори, че годината е започнала с компенсиране на част от спада, който се наблюдаваше от началото на 2011 година досега. „Инвеститорите буквално хванаха дъното на пазара и това предизвика голям ентусиазъм на пазара. Конкретната причина за повишения интерес е оттеглянето на големи продавачи. По-вероятно следващият борсов растеж да бъде по-плавен и да се основава на реалното икономическо подобрение”, коментира Цачев.

 

По думите му ликвидността ще е по-добра от постигнатото през миналата година, защото има капитали с интерес за инвестиции на борсата в момента. „Продажбата на електроразпределителните дружества показа способността на пазара да абсорбира значително предлагане и постепенно ще се активизират част от стоящите настрани капитали. Оборотите от януари обаче ще са по-скоро изключение, отколкото правило за тази година”, допълни той.

 

Цачев смята, че най-голям интерес ще има към най-много падналите акции от кризата, но само на компании, които продължават да са платежоспособни и да извършват реална дейност. „Дружествата без бъдеще и струващи няколко стотинки си остават единствено спекулация”, уточни той. По-късно през годината се очаква инвеститорите да се насочат с повишен интерес към фирмите, които показват подобрение на отчетите си.

 

Тази седмица на борсата започнаха да се търгуват акциите на „Тексим банк”. Според Цачев пазарът не очаква „Тексим” да стане високо ликвидна позиция още от първия ден на търговия. Освен това, банката има лоши финансови резултати и е в началото на дълъг път по преструктуриране на дейността си. „Инвеститорите предпочитат да видят първо резултатите от това, тъй като увеличението на капитала стана преди малко повече от месец. Но предполагам, че мнозина сме любопитни да видим какво ще се случи с банката през следващите месеци, включително и с акциите й”, смята експертът.

 

Според него продажбата на акции, включително и емитирането на нов капитал, ще изчака известно време, ще се преосмисли начинът на осъществяване и постижимите цели. „А и вероятно инвеститорите ще са склонни да купуват акции само на компании с доказани резултати”, каза Цачев.

 

*Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

 

Автор: Виолета Иванова