Има опасност за живота им, съобщиха от „Пирогов”

Остава тежко състоянието на шестимата младежи, който се натровиха след употреба на алкохол и течност за чистачки. В училището на най-тежко пострадалата от тях Даниела вече върви дарителска кампания.

 

„Двама от пациентите са в много тежко състояние, има риск за живота им”, съобщи в „Здравей, България” доктор Мирослава Петкова, завеждащ отделението по токсикология в „Пирогов”. За останалите четирима пациенти новините са добри. „Те са в стабилно състояние, чувстват се добре”, допълни докторът.

 

По думите й основното в този случай е, че те са приели токсична течност, смятайки я за обикновен алкохол. На въпрос може ли човек да направи разлика между токсичния и дестилирания алкохол преди употреба специалистът каза, че хората с опит биха могли да направят разлика. „Освен това течността за чистачки е оцветена, има и ароматизатори. Би могло да се направи разлика”, допълни тя.

 

Следващите няколко дни ще бъдат изключително тревожни за двете деца. „Прави се всичко възможно, но при една такава интоксикация, нарушаване на съзнанието до степен безсъзнание и кома, вече е лош белег”, каза доктор Петкова.

 

Припомняме, че всичко започна с весел домашен купон в село Падеш, който внезапно се превръща в трагедия. Шестима младежи на възраст между 16 и 21 години прекаляват с алкохола и успоредно с него приемат течност за чистaчки, сметнали я за пелин.

 

По време на купона с Даниела е и съученикът й Милен. В техникума по текстил, където двамата учат започна дарителска кампания. Учителите разказват за тях, че са добри и умни деца.