Идеята на Христо Мутафчиев е парите от икономиите в Народното събрание да влизат във фонд

Вместо по-високи заплати за депутатите, пари за лечение на болни актьори - такава идея предлага Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

 

От 2005 година към Съюза на артистите работи фонд, в който се набират средства за лечение на негови колеги. „Проблемът е, че мястото, откъдето акумулираме средства, са наградите Икар. Успяваме да съберем 10-13 хиляди лева, а разходите по лечението на нашите колеги излиза над 30 хиляди лева. До момента сме помогнали на 120 човека”. Това разказа с студиото на „Здравей, България” Христо Мутафчиев.

 

Неговата идея е парите от икономиите, които се правят в Народното събрание - от заплати, горива, командировки, от неизвинени отсъствия на депутати, да влизат във фонда. „Идеята е да се създаде социален фонд, в който да могат да кандидатстват организации като нашата, за да не се чудим как да помогнем на наши колеги”, каза Мутафчиев.

 

На въпрос защо се налага на хора в сферата на изкуството да се молят за помощ, той отговори, че в държавата ни много се е крало. „От пенсиите на хората, от банките. Най-лошото е, че няма политика, която да работи за човека”, допълни артистът.

 

Той не се притеснява, че това ще се приеме като популизъм. „Да дойде срещу мен някой и да ми каже, че е популизъм. Ще го хвана за врата и ще му покажа какво е популизъм”, каза той.

 

„Има молби на наши колеги, които не можем да удовлетворим, защото нямаме средства. Смятам, че ще срещнем разбиране от депутатите, защото те са избрани там от нас”, сподели Мутафчиев.

 

Целия разговор с Христо Мутафчиев гледайте във видеото.