Само за последната година над 1000 деца са в приемни семейства

Всяка година децата, които се извеждат от домовете, стават все повече”, каза в „Здравей, България” Калин Каменов, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

 

Той съобщи още, че преди 10 години в институции в България са живели близо 12 хиляди деца и младежи. Сега техният брой е малко над 4 хиляди. „Една част от тях са осиновени, други са върнати при своите биологични семейства, а трета живеят в приемни семейства”, добави Каменов. По думите му само за последната година над 1000 деца са в приемни семейства, а преди две години техният брой е бил около 100.

 

До края на годината трябва да бъдат закрити около 10-15 домове за деца. Сега техният брой е 117, а преди четири години е бил 140.

 

„Фокусирали сме усилията си първо към децата с увреждания. За този програмен период сме осигурили 103 милиона лева. С тях ще финансираме изграждането на 103 центъра за настаняване от семеен тип”, съобщи Деница Николова, ръководител на управляващия орган на ОП „Регионално развитие”.

 

Тодорка е професионален приемен родител от 2010 година.

 

„Мотивацията ми беше заради това, че гледах много за изоставените деца по телевизията, просто ми е жал и така се реших”, разказа Тодорка Иванова.

 

Само преди месец момиченцето, за което се грижила близо три години, било осиновено в чужбина.

 

Веднага след осиновяването на Василка в дома на Тодорка влиза друго дете – момиченце, на година и два месеца. То било преместено от дом за изоставени деца и за възрастта си било доста назад в развитието си.

 

Тодорка ни разказа още, че да се гледа дете от институция е трудно и отговорно, но въпреки това не би се отказала да предлага семейна среда на децата, които имат нужда от нея.

 

Какво още казаха Калин Каменов и Деница Николова гледайте във видеото.