Заради слабия ток в благоевградското село Изгрев хората се отопляват и готвят предимно на дърва и газ

Освен високите сметки за ток, проблем за мнозина се оказва и ниското електронапрежение. Според хората слабото напрежение е нож с две остриета – от една страна повишава сметките за ток, а от друга, готвенето се превръща в истинско предизвикателство.


В благоевградското село Изгрев проблеми с тока има от години. Заради ниското напрежение хората се отопляват и готвят предимно на дърва и газ. Въпреки високите температури през лятото, твърдото гориво не излиза от употреба.


В дома на Анелия Китанова има всички необходими електроуреди. Те обаче работят по график – първо бойлерът, после пералнята, иначе токът не достига.


Анелия демонстрира пред камерата на Нова за колко време ще кипнат 200 милилитра вода.


„Водата в джезвето кипна за 5 мин., но вечерно време, от 19:00 ч. някъде до към 22:00 ч. ще кипне определено за по-малко време, защото потреблението на електроенергия е по-високо”, обясни Анелия Китанова.


И ако в момента на експеримента часът е 4 следобед и напрежението в този час на деня, се смята за високо, то драмата за всички домакинства в селото започва привечер. Заради ниското напрежение голяма част от електроуреди в повечето къщи са изгорели.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Екатерина Николова