Решението дойде след серия от протести на хора с редки болести

Здравната каса ще плаща за лечението на осем редки заболявания от тази година. Министър Десислава Атанасова обяви дългоочакваната новина за пациентите в студиото на „Здравей, България”. Решението дойде след серия от протести на хора с редки заболявания, последният от които беше в четвъртък.


Вече ви разказахме за Ана и Емилия, които страдат от рядкото невромускулно заболяване – Болест на Помпе. Без лечение диагнозата води до тежки увреждания и фатален край.


„Започват да страдат мускулите на краката и на ръцете при ходене. После дишането, сърцето и просто за няколко години ние си отиваме”, обяснява Ана Младенова. Ден след протеста пред здравното министерство стана ясно, че пациентите с Помпе вече ще се лекуват безплатно.

 

Касата ще осигури финансиране и за още седем други диагнози: булозна епидермолиза – рядко генетично увреждане на кожата, псориазис, фамилна амилоидна полиневропатия, някои видове анемии, автоимунни заболявания на храносмилателната система и на паращитовидните жлези. Безплатно лечение ще има и за болните от сирингомиелия, сирингобулбия и от синдрома на Арнолд-Киари – диагнози, които са свързани с мозъчни малформации.


Здравният министър Десислава Атанасова обясни, че средствата, които Касата ще отдели за лечението на тези заболявания, ще надхвърлят 5 млн. лв. „А общо за всички редки болести, които в момента Касата плаща, са около 40 милиона лева. Но бих искала да добавя, че за първи път осем такива диагнози влизат в списъка по Наредба 38”, допълни още Атанасова.


Междувременно, здравният министър коментира и намерението на шефове на болници да сезират Европейската комисия. Те недоволстват заради постановлението за Бюджет 2013, според което държавата ще прибира дивидент от печалбата на лечебните заведения с държавно участие.


Всички лечебни заведения през 2013 г. са получили средства за капиталови разходи от Министерството на здравеопазването. Тези средства се дължат, когато има счетоводна печалба. Не смятам, че, ако има добри инвестиции и обновяване на базата, ще се наложи да се връщат средства в държавата”, поясни още здравният министър.


Ето и списъка на болестите, които се включват в Наредба 38:

 

  • Болест на Помпе
  • Булозна епидермолиза
  • Псориазис
  • Фамилна амилоидна полиневропатия
  • Апластични  и хемолитични анемии
  • Улцерозен колит  
  • Идиопатичен хипопаратиреоидизъм
  • Сирингомиелия, сирингобулбия, синдром на Арнолд-Киари


Повече по темата може да гледате във видеото.