Лидерът на КНСБ заяви, че майките сами трябва да избират колко дълго да бъде майчинството им

„Това са реалните изблици на социалния гняв, който четири години след като замразяваш доходите, и в същото време вдигаш цените на основните стоки и услуги, няма как в един момент това да не избие в подобни стъпки”. Това заяви в студиото на „Събуди се” президентът на КНСБ Пламен Димитров по отношение на нестихващите протести на хората в цялата страна срещу високите сметки за ток.


 „Очевидно е, че през тази години всички добавяха по някаква добавка. Започна още преди 6-7 години, когато се продаваха ЕРП-тата, но в тези добавки бяха закодирани едни разходи, които в един момент всички ние плащаме. Дълго време ние се опитваме да поискаме от ДКЕВР да разкрие кои са тези добавки. Донякъде това е известно на специалистите, но не и на хората. Едва сега, като станаха протестите, започна да се изяснява, че плащаме за американските ТЕЦ-ове. Зелената добавка отдавна е известна”, допълни лидерът на КНСБ.


Запитан какво очаква от бунтовете по улиците, той отговори: „Очаквам да стане ясно, че трябва да има контрол върху този, който доставя стоки, които са монополни. И този контрол да бъде от парламента. Смятам, че прозрачността и простотата при ценообразуването от една страна и яснотата на контрола, какво може да влиза в цената на еленергията и кое не, както и тази гарантираност на печалбите са важни. Аз съм песимист, че цените не еленергията в България ще вървят надолу”, добави Пламен Димитров.


По отношение на доходите той заяви, че със сигурност ще е малък броя на хората, получили увеличение на доходите. Димитров даде за пример, че през последните три години само в сектор строителство са фалирали средногодишно около 1000 – 1200 фирми. Той поясни, че в продължение на години са предлагали други подходи по доходите и даде пример: „Миналогодишният бюджет завърши с по-малък дефицит от планирания. Това значи, че държавата си спести около 800 милиона лева от тези, които беше планирала да похарчи и не ги похарчи. В същото време не стигнаха 15 милиона лева, за да вдигнат майчинските, както и 35 млн. лв., за да се вдигне минималното обезщетение за безработица, не стигнаха около 200 милиона, за да увеличим пенсиите не от април, а от 1-ви януари”, обясни още Димитров.


Лидерът на КНСБ застана твърдо зад идеята, че майките сами трябва да избират колко дълго да бъде майчинството им, но без да бъде променяно вече установеното в законодателството 2-годишен платен отпуск по майчинство. „Двете години майчинство е постижение за България и то не трябва да бъде намалявано. Сега през първата година майките получават 90 на сто от заплатата, върху която се осигуряват”, каза в заключение Пламен Димитров.


Целия разговор може да гледате във видеото.