Протестиращите блокираха Орлов мост, а граждани замеряха с яйца Министерството на финансите и НС

Масов протест срещу монополите се провежда в цяла България. Над 100 000 души излязоха по улиците на 24 града в страната. Хората блокираха ключови пътни артерии, както и кръстовища в по-големите градове. Хиляди протестиращи срещу високите сметки за ток блокираха за час движението на Орлов мост в столицата. Сред лозунгите на протеста са „Крепостни селяни на монополите”, „ЧЕЗ, ЕОN и EVN – вън”, „България днес – корупция и полицейски методи”, както и „Без ЧЕЗ – не от утре, а от днес”.


Много от недоволните граждани споделиха, че през миналата седмица правителството не е направило нищо, за да удовлетвори исканията на хората да разследва дейността на монополите. По-рано някои от протестиращите замеряха с яйца сградата на Министерството на финансите, както и тази на Народното събрание. „Ние не сме лумпени, ние не сме тълпа, ние сме народът. Даваме ултиматум – ако до една седмица правителството не изпълни нашите искания, отново ще излезем тук и ще ги разбием”, възкликна един от протестиращите пред парламента. Други пък сканидираха „Оставка” по адрес на правителството.


Протестиращите искаха премахване на ЕРП-тата, а Националната електрическа компания да поеме функцията на посредниците. Сред исканията са и токът, произвеждан от АЕЦ „Козлодуй” да се разпределя само за вътрешния пазар.

 

Малко преди 13:00 часа движението на кръстовището на Орлов мост бе възстановено, а шествието продължи до сградата на ЧЕЗ. Полицейската блокада изнерви протестиращите, които започнаха да блъскат полицейските автомобили. Полицията успя да разгони протестиращите, които ги замеряха с бутилки и предмети.

 

"Напрежението ескалира пред централата на ЧЕЗ. Хвърчаха бутилки и камъни. Стигна се и до сблъсъци с Жандармерията. Имаше и арестувани за гражданско неподчинение. Хората се насочиха към сградата на президентството - една дестинация, която не беше включена в първоначалния маршрут на шествието. Протестиращите дадоха една седмица срок на властта да изпълни техните искания. В противен случай, следващата седмица отново ще има протести, и то още по-радикални", предаде репортер на Нова телевизия.

 

До нови сблъсъци с полицията обаче не се стигна, след като служителите на реда се наредиха в плътни редици пред фонтана на площад „Независимост” пред президентството. Около 300-те полицаи станаха отново обект на скандиранията на протестиращите, като бяха хвърлени и бутилки. Недоволните граждани пожелаха и президентът да се намеси при решаването на проблема с монополите.

 

От Президентството протестиращите се насочиха към сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. След това шествието от около 200 недоволни граждани се премести отново пред сградата на Народното събрание, където протестиращите запалиха американското знаме.

 

По повод безредиците на днешния протест в София, пресцентърът на МВР излезе с официално съобщение: "Група от около 4000 души се е отделила от останалите протестиращи и се е насочила към сграда на електроразпределително дружество. На място част от присъстващите са започнали да чупят пътна настилка и да я хвърлят по полицейските служители, направили са опити да обърнат специализирани полицейски автомобили и са използвали сълзотворни спрейове срещу полицаите. Това е наложило служителите на реда да предприемат необходимите действия с цел предотвратяване на по нататъшни вандалски прояви. При намесата не са използвани помощни средства", се казва още в съобщението.

 

Ето как преминаха и протестите в страната. 20 000 варненци излязоха в центъра на града и блокираха движението пред Катедралата за кратко. Около 5000 души се насочиха към сградата на община Варна, а останалите отидоха да протестират пред сградата на електроразпределителното дружество E.ON на ул. „Девня”.

 

В Пазарджик пък протестиращите ритуално "обезглавиха" триглав дракон пред сградата на електроразпределителното дружество в града. Трите глави на чудовището носеха надписи с имената на трите ЕРП-та в страната.

 

Над 3000 души протестираха срещу високите сметки за ток и в Шумен. Във Велико Търново броят им бе значително по-малък - малко над 500 протестиращи.

 

Най-многолюдни след столицата бяха в Пловдив, където повече от час и половина 7000 души скандираха срещу EVN. В Градът на тепетата ще протестират и през седмицата, всеки делничен ден от 17:00 часа.

 

Протест имаше и в Дупница, където над 2000 души блокираха движението по главен път Е-79. Шествието обаче преминава без ексцесии. 

 

Войната срещу енергоразпределителните дружества се пренесе и в интернет. Беше пусната декларация уж от името на ЧЕЗ, Енерго про и EVN, в която се заявяваше, че протестиращите сами си били виновни.  Енергоразпределителни дружества официално заявиха, че не са пускали никаква декларация. Междувременно от ЧЕЗ заявиха, че от над 3300 сигнали за надписани сметки, само 43 са основателни. От Енерго про пък заявиха, че февруарските сметки са с средно с 16 на сто по-ниски от януарските.