Разкошната къща в наши дни е превърната в частен клуб

 

Една от впечатляващите забележителности на френската столица Париж е красива сграда на „Шанз-Елизе”, известна като „любовния дворец”. За него в ефира на „На кафе” разказа кореспондентът на предаването Петя Желева.
 
Мястото пази историята на маркиза Дьо Пайва, която е достойна за сценарий на касов филм.
 
Маркизата е родена през 1819 г. в Русия, в семейството на бедни поляци. В младежките си години тя се омъжва за човек от нейната класа и дори ражда дете. Впоследствие обаче решава, че животът на беднячка не е за нея и изоставя семейството си. Заминава за Париж, където започва да упражнява най-древната професия. Именно благодарение на умението си да съблазнява мъжете, Дьо Пайва се издига в йерархията като поддържа връзки с много аристократи, политици и други влиятелни личности.
 
Благородническата си титла получава, след като се омъжва за маркиз, а бракът им – по силата на сключен преди това договор, продължава само един ден.
 
По-късно се омъжва и за граф, който е с 19 години по-млад от нея. Именно той й подарява „любовния дворец”. Там тя кани своите любовници и обучава млади момичета на „изкуството” да бъдеш куртизанка.
 
Понастоящем разкошната къща е превърната в частен клуб, който се посещава само от мъже от висшата класа. Те пазят своята анонимност. Жени се допускат до клуба, само ако са поканени от някой от членовете му.
 
Още по темата гледайте във видеото.