Протестиращи скандират за оставка на правителството и изгонване на монополите

Вълната протести в цялата страна продължава. След вчерашния опит за щурм на парламента, днес протестиращите отново са на улицата. Те тръгнаха към паметника на Васил Левски от езерото „Ариана” към 18:30 часа. Първоначално на протеста бяха около 300 души, но вече са хиляди.

 

На няколко пъти имаше намеса на полицията, но хората намериха алтернативни трасета и все пак стигнаха до паметника.

 

Протестиращите скандират за оставка на правителството и изгонване на монополите. Пред Народното събрание все още е спокойно, но има плътен кордон, за да не бъде допусната атака. В шествието се включва и Волен Сидеров, а негови поддръжници скандират: „Волен президент!”.

 

Хилядното множество блокира отново „Орлов мост”.

 

В най-масовия до момента протест в Бургас се включиха хиляди граждани. Тяхното недоволството вече не е насочено само срещу високите сметки за ток , но и срещу социалната политиката на правителството. Протестиращите изгониха организатора на  митинга ,който се опита да политизира шествието.

 

Едва няколкостотин протестиращи се събраха в Благоевград. Дъждът и лошото време не попречи на гнева на хората и този път да ескалира. В памет на Апостола на свободата Васил Левски протестиращите запалиха свещ и с едноминутно мълчание почетоха делото му. Хората са твърдо убедени, че поредицата от тези протести няма да утихнат, докато не бъдат изпълнени исканията им – държавата да ги защити от монополите.

 

Трети ден не стихват протестите и в Монтана. Протестиращите, отново предимно млади хора, замерваха сградата на енергодружеството с домати, яйца и бомбички. От днес недоволството на гражданите там срещу високите сметки за ток прерасна и в социален протест против всичко случващо се в държавата през последните 23 години.

 

Два от централните булеварди в Пловдив са блокирани от протестиращи хора срещу високите сметки за ток. Спряно е движението по бул. "Руски" между улиците „Гладстон“ и бул.“6-ти септември“.  Протестиращите хора се предвижват до паметника на Васил Левски в подножието на Бунарджика, за да почетат паметта му.  

 

Протестиращите са обградени от над 100 полицаи, така че да не се стига до ексцесии като хвърляне на камъни и чупене на витрини на магазините, разположени по улиците. Около 600 души участват в шествието, което тази вечер тръгна от централата на EVN.  Този път вместо камъни хората замеряха австрийското дружество със закуски. Те окичиха и траурен венец на входа на компанията, като по този начин символично погребаха монополиста.

 

Протестиращите скандираха оставка на правителството и на премиера Бойко Борисов. Те призоваха полицаите вместо да охраняват сградата на EVN да се присъединят към тях и заедно да протестират срещу високите цени на тока и парното. От полицията съобщават, че шествието протича нормално. Няма вандалски прояви и задържани лица.