Няколко души са задържани при протеста срещу енергийните монополи в столицата

Протестът в София взе неочакван обрат тази вечер. Протестиращи започнаха да хвърлят камъни, бутилки, парцали с бензин и стъкла.

 

Първоначално протестът тръгна мирно към паметника на Васил Левски от езерото „Ариана”. В началото на него бяха около 300 души, но впоследствие станаха хиляди.

 

На няколко пъти полицията се опита да ги спре по пътя им към паметника на Васил Левски, но хората намериха алтернативни трасета и все пак стигнаха дотам.

 

Протестиращите скандираха за оставка на правителството и изгонване на монополите.

 

След като решиха да се върнат назад, протестиращите минаха покрай парламента, където плътен кордон полицаи пазеше да не се повторят снощните ексцесии. Протестиращите се насочиха към "Орлов мост", където напрежението ескалира.

 

От протеста започнаха да летят камъни и парцали, напоени с бензин. Жандармерията отговори със сила.

 

Протестиращите викаха "Убийци" и "Спрете да биете". Някои от повалените на земята граждани бяха арестувани, докато други бяха повдигнати от хората и издърпани настрана.

Около 10 души са потърсили лекарска помощ в "Пирогов".

За Нова телевизия Андрей Слабаков обясни, че единият ранен е изгубил съзнание.

 

След около час на сблъсъци с полицията, ситуацията се успокои и жандармерията изтласка хората в различни посоки.

 

По "Цариградско шосе" движението беше отпушено и колите на градския транспорт се движат.


На кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. "Фритьоф Нансен" протестиращите счупиха полицейска патрулка

Напълно беше блокирано движението при моста на влюбените. В блокадата попаднаха леки автомобили на граждани, които се движеха по пътя.

Друга част от протестиращите преминаха по бул. „Скобелев” и обръщат кофите за боклук, хвърляха камъни и предмети. Групата обаче беше обградена от полиция и жандармерия. 

 

Няколко души са задържани при протестните действия.

Пълна картина на протеста в София тази вечер - във видеото

 

Протести срещу високите сметки за ток и монополите имаше в цялата страна днес. Във Варна протестиращите замеряха с камъни и плодове централата на Енерго Про, където бяха наредени полицаи с вдигнати щитове.