Премиерът заяви, че не може да управлява, когато улиците са блокирани и по тях се лее кръв

Премиерът Бойко Борисов по обяд ще депозира оставката на правителството. Това каза министър-председателят в Народното събрание. Оставката ще бъде дадена на президента Росен Плевнелиев. Оставката ще бъде гласувана в Парламента в четвъртък, 21 март.
 

Вижте какво следва след оставката на кабинета - тук
 

От парламентарната трибуна Борисов заяви: „Няма какво повече да направим. Няма да носим пасивите на хидроинженерите от ДПС. Не искам да виждам кръв по улиците, нито полицаите, които са ми като братя, да се бият с когото и да било. София има метро, естакади, детски градини, спортни зали. Не мога да гледам окървавен „Орлов мост”.

Всяка капчица кръв за нас е петно. Не мога да гледам парламент, обграден с ограда. Затова го казвам лично. След като така са поставени въпросите, държавата има нужда от нов кредит на доверие. Хората да решат как да се управлява. Вместо днес да направим структурни промени, на обед ще депозирам оставка. Искаме с чисти лица да застана пред хората и да обясним за цената на зелената енергия, за мариците. Българите да си избират. Иван Костов положи огромни усилия да върне ДПС на власт и хората ще го оценят на изборите.

Ако се борите да бъдете патерица, а ние искаме да се случват идеите ни. Имаме достойнство и чест. Обичам да хода сред хората, а не да има заграждения. Властта ни е дадена от народа и днес му я връщаме. Няма да участваме в програмен кабинет”.

 

От ГЕРБ обясниха, че след като хората и опозицията се съмняват в организирането на изборите, те няма да участват във временното правителство, което ще трябва да ги организира.

 

Политическите реакции бяха моментални. Лидерът на ДСБ Иван Костов осъди решението на правителството и заяви, че Борисов абдикира, като оставя страната в ръцете на БСП и ДПС.
 

Стефан Софиянски от своя страна заяви, че е очаквал такъв ход, защото Борисов не се е справял със ситуацията в страната.

 

Оставката беше коментирана пред Нова телевизия и от Георги Първанов президент (2002 – 2012). Според него това е единственото решение в настоящия момент.

„При това взаимно блокиране в парламента нямаше да могат да свършват кой знае какво”, заяви Първанов. „ГЕРБ ако не печели, поне излиза от властта с по-малки поражения”, допълни Първанов.

Той смята още, че трябва да се проведе втори Консултативен съвет по национална сигурност.

 

Последната седмица страната беше залята от протести срещу високите сметки за ток и енергийните монополи. Редица протестиращи поискаха оставката на правителството.

 

Снощният протест в София пък завърши с тежки сблъсъци между полицията и демонстрантите.

 

За днес се очакваше премиерът да предложи пред парламента промени в правителството, след като беше уволнен финансовият министър Симеон Дянков. По тази причина депутатите от "Коалиция за България" отказаха да влязат в пленарна зала. Вместо това обаче премиерът съобщи, че правителството подава оставка.

Реакции

Волен Сидеров иска служебен кабинет на хората от протестите

ДПС предлага нови избори на 28 април

Протестите продължават въпреки оставката


Франс прес: Кабинетът в най-бедната страна на ЕС подава оставка


Меглена Кунева: Дано оставката донесе спокойствие


Станишев: Изнасят се документи от финансовото министерство

 

Цветанов: Премиерът показа държавническо поведение

 

Янев: Оставката е пирова победа за Тройната коалиция

 

Костов: ГЕРБ хвърли управлението като ключ на катастрофирала кола

 

"България на гражданите": Борисов си отива заради спадналото доверие