Според Харалан Александров само добро лидерство ще тушира напрежението

„За да се случи някакъв проект за развитие, който да даде шанс на това измъчено общество, би трябвало хората да започнат да си говорят. А не да си крещят и не да се насилват. За голямо съжаление възможността за цивилизован разговор много дълго беше блокиран в България поради авторитарния модел на управление”. Това заяви в извънредното коментарно студио по Нова социалният антрополог Харалан Александров.


Според него сега влизаме в много дълго отлаган процес на смислено гражданско говорене.

 

„Властта също няма друг модел на комуникация с хората. Това, което тя може да прави, е да назидава, да нахоква и от време на време да корумпира. Тоест, избирателно да прелъстява тази или онази група, като раздава, най-често под масата, ограничен публичен ресурс. Основният тип комуникация между граждани и власт е перверзна. Ние нямаме почтен, нормален и смислен модел на водене на диалог”, обясни още Александров.


На въпрос какво би могло да тушира напрежението, той отговори: „Добро лидерство – човек или група хора с овластени позиции, или излъчени от някакви общности, които да успеят да положат нов смисъл на случващото се и то такъв, от който да произтече развитие”, категоричен ба социалният антрополог.  


Целия разговор гледайте във видеото.